fbpx

Peaaegu kolm aastat tagasi kirjutasin pika artikli sellest, milline näeks välja ideaalne mängurimasin 800€ eest. Nüüd on hea aeg uurida, kas vahepeal on midagi muutunud. Vaatame, millise arvuti saaksime kokku panna siis, kui meie eelarveks on 800€ 2019. aasta augustis.

Protsessor

Kui aastal 2016 oli ainsaks valikuks ikkagi Intel, siis pärast Ryzeni ilmumist muutus olukord drastiliselt. Tänapäeval võib juba kindlalt öelda, et Ryzen 3000-seeria on võitnud paljude arvutientusiastide ja nüüdseks ka mängurite südamed. Kui Ryzen 1000- ja 2000-seeriad olid Inteli ekvivalentidest ikkagi kuni 10% aeglasemad, on see erinevus nüüdseks jäänud 3-5% vahemikusse, vahepeal on Ryzen isegi kiirem. Arvestama peab ka hinna-, platvormi- ja muude faktoritega, mis suures osas ei ole Inteli kasuks.

Praegu eelistavad uute mängumasinate kokkupanijad AMD AM4 platvormi, seda eelkõige oma relevantsuse tõttu, mistõttu antud arvutisse soovitaksingi panna kuue tuuma ja 12 lõimega Ryzen 5 2600 CPU. Jahutus on sellel juba kaasas ning vajadusel saab ühe-kahe aasta pärast sisse visata võimsama (ja tolleks hetkeks palju odavama) Ryzen 3000 või isegi tulevikus ilmuva Ryzen 4000 seeria protsessori. Ärme unusta, et erinevalt Intelist, kes ilma tugeva põhjuseta muudab oma kiibistiku iga kahe aasta tagant, lubas AMD toetada AM4 platvormi kuni 2020. aastani.

Emaplaat

Rääkides platvormist – Ryzeni protsessor vajab AM4 emaplaati. Hetkel on uusimad protsessorid Ryzen 3000, kuid nagu tähelepanelikud lugejad on juba märganud, läheb meie arvutisse Ryzen 2000-seeria CPU. See on tehtud eelkõige selleks, et vältida BIOSi uuendamise probleeme, mida B350- ja B450-seeria emaplaadid vajaksid. B550 emaplaate veel turul kahjuks ei ole ning kõrgema klassi X570 plaadid on antud masina jaoks liiga kallid. Kuigi BIOSi uuendamine ei ole keeruline protsess, vajab see vanema põlvkonna Ryzen protsessorit, mida ei pruugi kõigil olla, mistõttu otsustasin jääda odavama ning rohkemate tuumadega Ryzen 5 2600 juurde.

Emaplaadiks on seetõttu Gigabyte B450 Gaming X ,mis võimaldab protsessori ja mälu ülekiirendamist alla 100€ eest ning omab hulgaliselt erinevaid porte ja M.2 SSD-de tuge.

Operatiivmälu

Juba Ryzeni ilmumisajast oli teada, et uue mikroarhitektuuri eripära tõttu on nende jõudlus otseselt seotud operatiivmälu ehk RAMi kiirustega. Seetõttu osutus valituks Corsairi Vengeance 2×8 GB komplekt, mis jookseb 3000 MHz-i juures. Kindlasti vajab see kas Ryzen Masteris või BIOSis sättimist, et RAM sellel kiirusel ka jookseks, kuna karbist välja võttes on vaikimisi-kiiruseks arvatavasti 2133 MHz-i.

Arvestades sellega, mis toimus operatiivmälu hindadega eelmisel aastal, lokkab praegu entusiastide jaoks tehnikaturul paradiis – 16 GB komplekti saab üle poole odavamalt ning analüütikute sõnade järgi kukkuvad hinnad veelgi.

Toiteplokk

Toiteplokk ei ole kindlasti komponent, mille pealt võib raha säästa. Seepärast olen alati soovitanud maksta veidi rohkem, et saada kvaliteetset toodet. Olen ise kasutanud SeaSonicu toiteplokke üle 10 aasta ning probleeme pole kunagi esinenud. SeaSonic M12II-520 on 520 W PSU, mis ilma probleemideta jooksutab nii võimsamat Ryzen 7 protsessorit kui ka kuni RTX 2080 videokaarti.

Korpus ja selle lisad

Arvutikorpus on tihtipeale üks subjektiivsemaid momente. Antud masinat võib ehitada suhteliselt odava, kuid kvaliteetse Fractal Design Focus G sisse, mida saab valida ka põnevamas värvis. Põhiline asi korpuse valiku puhul on selle esipaneel – vähemalt kaks ventilaatorit võiksid puhuda sisse ning üks ventilaator tagaseinal aitaks kuuma õhku korpusest välja viia. Sellepärast lisame meie komplekti ka ühe Fractal Designi 120 mm ventilaatori, mille paneksime korpuse tagaossa.

Andmekandja

Veel üks põhjus arvutientusiastidel rõõmustamiseks – SSD-de hinnad on madalaimad eales. Antud masinasse saab panna 512 GB SSD-d, millele mahuksid nii Windows kui ka põhilised mängud. Vajadusel saab hiljem lisada ka kõvaketta näiteks filmide, fotode või muude püsivate failide jaoks.

Videokaart

Ja lõpuks ka mänguriarvuti üks olulisemaid osi – videokaart. Etteantud eelarvega inimese jaoks on parimaks variandiks Nvidia Geforce GTX 16-seeria videokaardid. 800€ saab  tulevane mängur antud masinasse vabalt panna alla 300€ maksva GTX 1660 Ti, mis on eelmise põlvkonna mõistes võrreldav GTX 1070-ga. Juhul, kui raha ei ole nii palju, on GTX 1660 250€ samuti hea valik. Selle jõudlus jääks GTX 1060 ja GTX 1070 vahele.

Õnneks on mõlemad kaardid ideaalsed, et nautida tänapäeva ja tuleva aasta teoseid 1080p ehk 1920×1080 resolutsioonil ning kõrgete kaadrisagedustega. Juhul, kui ei ole plaani üle minna 1440p lahutusele, piisab ka ühest neist kaartidest ja seda lausa mitmeks aastaks.

Kokkuvõte

Meie masina lõpphinnaks tuli 791,18€, arvestades Arvutitarga hindu 2019. aasta augustikuus. Asendades GTX 1660 Ti GTX 1660-ga, saame hinna alla viia 731€-ni ning mängude puhul oleks see masin kallimast vaid umbes 10% aeglasem.

Kindlasti saaks tolle arvutiga mängida 1080p lahutusel tänavu ilmunud hitt-teoseid, nagu näiteks Metro: Exodus, Wolfenstein: Youngblood, Sekiro: Shadows Die Twice või RAGE 2, seda siis maksimaalsetel või neile lähedastel sätetel ning saavutades keskmiselt 60+ k/s. Ka (lähi)tulevikus ilmuvad teosed nagu näiteks DOOM: Eternal, Ghost Recon Breakpoint ja isegi Cyberpunk 2077 oleksid antud masina jaoks kergesti jooksutatavad.

Tuleb aga arvestada, et resolutsiooni suurenemisel hakkab kõnealune arvuti kiiresti hätta jääma, eriti graafiliselt intensiivsete mängudega. See-eest saab muidugi asendada GTX 16-seeria kaardi kas Radeoni RX 5700- või Nvidia RTX-seeria kaardiga, mis oleks võimeline jooksutama peaaegu kõiki videomänge 1440p lahutusel ja 60 k/s. Selline lähenemine aga vajaks paarsada eurot lisa, mistõttu ei sobi too valik kindlasti igaühele.

Kõik komponendid on leitavad Arvutitarga veebipoest ning vajadusel saab alati küsida nõu ka mõnes esinduses.