fbpx

Artikkel avaldati esimest korda 27. veebruaril, 2019

Mida lähemale jõuab 3. märts, seda rohkem hakkavad erinevad sotsiaalmeediaseinad täituma postitustega, mida saab lühidalt kokku võtta lausega: „Mina käisin valimas!“ Näib, et käesoleva aasta Riigikogu valimised tõstavad kodanikuaktiivsuse sama kõrgele päevakorda kui pankade rahapesuskandaalid või Kelly Sildaru maailmavallutused.

Küll aga näib, et sarnaselt Kanal 2 boikoteerimisele oleksid kõik erakonnad justkui omavahel kokku leppinud, et videomängudest ja mängutööstusest oma valimiskampaaniates ei räägita. Tõsi, kindlasti on ka olulisemaid teemasid, kuid eemalt vaadates on kurb tõdeda, et Eesti sugusel tehnoloogiariigil jääb tähelepanuta maailmas järjest olulisemaks muutuv ekspordimeedium.

Sellest tulenevalt otsustasin mõni aeg tagasi saata päringu kõikidele Eesti suurematele erakondadele, et saada teada, milline on nende suhtumine videomängudesse, mängutööstusesse ning e-sporti. Mine sa tea, ehk aitaks see ka minul leida sobiv erakond, kelle poolt häält andes oma toetust näidata.

Isamaa Erakond

Isamaa esindab Eestis konservatiivseid, paremtsentristlikke ja kristlik-demokraatlikke vaateid. 2015. aasta valimistel saadi (tollal veel IRL nime all tegutsedes) 14 mandaati, olles sellega valimiste suurim kaotaja. Peamiste sõnumitena tuuakse käesolevate valimiste raames välja üleminek ühtsele eestikeelsele haridussüsteemile alates lasteaiast; kogumispensioni reform, mille raames muudetakse II pensionisammas vabatahtlikuks; maksurahu kehtestamine ning kaitsekulutuste tõstmine 2,5% peale (sisemajanduse koguproduktist).

Meie küsimustele vastas Isamaa meedianõunik Karl Sander Kase:

E-sport leiab ühe rohkem toetajaid ning sellega tuleb arvestada. Me liigume samm-sammult selleni, et e-sport leiab rahvusvaheliselt üha enam tunnustust. Näide sellest on 2018. aasta Aasia mängud, kus lisaks traditsioonilistele spordialadele olid võistluskavasse lisatud ka e-spordi alad ning mõne aasta pärast on tegemist juba Aasia mängude medalialaga.

Me oleme väga uhked Eesti e-riigi kuvandi üle. Eesti noorte jaoks on internet, erinevad e-teenused ja mängud iseenesestmõistetavad. Enda isiklikust kogemusest tean, et e-sport pälvib üha rohkem ka ettevõtete tähelepanu. Ma töötasin aastaid ühes spordistatistika ettevõttes ning nägin, kuidas see ettevõte pöörab aasta-aastalt üha rohkem tähelepanu e-spordiga seotud toodete pakkumisele. Kui ettevõtted on mõistnud selle turu suurust ja potentsiaali, siis peavad riigid tegema seda sama.

Meil tasub lähiaastatel kindlasti mõelda sellele, kas ja kuidas oleks meil võimalik Eestit ja e-riiki e-spordi abil laiemale maailmale tutvustada. Kindlasti ei ole see lihtne ülesanne ning suurtele rahvusvahelistele organisatsioonidele tekitab muret, et mõned(!) populaarsemad e-spordi turniiride mängud sisaldavad vägivalda. Aga me ei saa üle ega ümber, et noored mängivad neid mänge niikuinii ning suuremate e-spordi turniiride vaatajaskond teeb silmad ette mitmele traditsioonilisele spordialale.

EKRE – Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

Paremäärmuslikke ja rahvuslikke vaateid esindav EKRE on viimasel ajal oma tegemiste ja väljaütlemistega enim uudiskünnist ületanud. 2015. aasta Riigikogu valimistel said nad 8,1% häältest, mis tagas neile parlamendis 7 kohta. Oma programmis lubavad nad teiste seas alandada käibemaksu 15%-ni ning viia alkoholi- ja kütuseaktsiisi tasemeni, mis toob maksuraha Lätist tagasi. Samuti lubatakse kehtestada ranged piirangud võõrtööjõu sisseveole, määratleda abielu Põhiseaduses mehe ja naise vahelise liiduna ning vähendada meditsiinilise põhjenduseta abortide arvu erinevate meetmete abil.

Meie küsimustele vastab Urmas Espenberg, erakonna juhatuse liige ning Tallinna Põhja ringkonna esimees:

Ei ole küll antud ala spetsialist, kuid selge on see, et kogu majandus areneb infotehnoloogia vallas jõudsalt ja ka E-lahendusi tuleb aina enam juurde, kindlasti meelelahutus valdkonnas eriti. Lastega peab vaatama, et
nad õpiksid baastõed reaalmaailmast ja siis sõbruneksid ka virtuaalmaailma ja digimeediaga. Minu tuntuim tuttav e-sportlane on luuletaja Kivisildnik, aga e-spordi tõttu ei tohiks oma reaalset füüsist unustada, Sildnik jookseb iga päev 10 km. Mõõdukus ja kontroll oma käitumise üle on inimese enda teha.

Eestimaa Rohelised

Eestimaa Rohelised on rohelisel ideoloogial põhinev erakond, mis asutati 2006. aastal. 2015. aastal saavutati 0,9% valijate häältest (5197 häält) ning valimiskünnist ei ületatud. Sellest ajast alates on aga nende populaarsus tunduvalt kasvanud. Nemad olid ka ainus erakond, kes avaldasid meile edastatud vastused oma veebilehel.

Meie päringule koostas vastused erakonna volikogu koos Raul Kübarseppi ja Oskar-Aleksander Lesmentiga:

Rohelised suhtuvad videomängutööstusesse ja e-sporti eluterve uudishimuga.

Mängutööstuse võidukäiku ei saa vaadata kuidagi eraldiseisvalt interneti omast, mille roll meie elus aina kasvab. Arvutimängud on uus kultuuriline ilming, mida tarbib järjest rohkem inimesi. Ainuke murekoht meile, on inimeste vähesem viibimine looduses. Soosime selliseid netiväliseid tegevusi, mis samasugust koostöönaudingut pakuvad – see on meile tähtis. Ka parimad e-sportlased peavad hoolitsema oma füüsilise vormi eest, et püsida tipus virtuaalreaalsuses. Oleks tore, kui mängutööstus toodaks näiteks liitreaalsusmänge, mis tooksid inimesed nelja seina vahelt välja ning viiks neid rohkem loodusesse. Sellel võiks olla ka õpetlik ja hariv külg. Samuti, leiame, et internet ja sealhulgas mängud ja mängutööstus on ennast võrdlemisi hästi ise korras ja puhtana hoidnud ning seetõttu ei vaja oma arengus kunstlikke sekkumisi. Peamine, et inimesed tegutseksid ise vastutustundega.

Videomängude kaudu õpitakse tegema omavahelist koostööd ning see pakub inimestele naudingut. See on täpselt samasugune võistlus, nagu näiteks males või Catanis. Vahva on omadele kaasa elada, meie e-sportlased hoiavad lippu kõrgel! Veel vahvam on ise teinekord nendega kokku sattuda ja ühise eesmärgi nimel koostööd teha. Peab nentima, et siit oleks tegelikult nii mõndagi argiellu üle kanda.

Ehk tuleks kaaluda kohaliku videomängutööstuse suuremat toetamist, nagu on tehtud mõningates teistes riikides. Esimese näitena meenub Poola, kus valitsus rahastas kohalikku mängustuudiot CD Projekt RED, mille üle 130 miljoni eurone käive aastal 2016 arvatavasti saadud maksude näol end ka riiklikult ära tasus. Ka Eestist on mitmeid mänge tulnud, kuid seni pole neid maailmaareenil väga suur edu saatnud. Siiski võiksime uhked olla mängude üle, mis oleks Eesti arendajate poolt hinge ja südamega tehtud ning usume, et siin on samuti see potentsiaal olemas. Eesti tegijatele kaasaelamine on alati meeldiv ja vahva! Elame kaasa nii Eesti arendajatele kui Eesti e-sportlastele!

Sotsiaaldemokraadid

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (lühend SDE, rahvakeeli Sotsid) määratleb end vasaktsentristliku parteina, mille ideoloogia on modernne sotsiaaldemokraatia ning põhiväärtused tööd väärtustav majandusmudel, õiglus, solidaarsus ja võrdsed võimalused.

SDE oli ainus erakond, kes soovis saada täpsustavaid küsimusi, millele vastas inimõiguslane, vabakutseline ajakirjanik ja Digitaalõiguste Instituudi asutaja Silver Meikar:

Püüan anda vastuse, kuigi see on peamiselt minu arvamus, sest antud teemal ei ole SDE juhatus/üldkogu arutelu pidanud ning ühist seisukohta välja kujundanud.

Meie arvates on Eesti mängutööstus teinud vingeid edusamme ning antud sektori eestvedajad väärivad tunnustust. Jah, oleme ka teadlikud, et tänu mõnele rahvusvaheliselt edukale mängule on käive hüppeliselt kasvanud ning loodame, et see edu jätkub.

Mõnes mõttes on termin „e-sport“ eksitav, sest tegemist ei ole spordialaga klassikalises mõttes. SDE spordivaldkonna eesmärk on suurendada noorte kehalist aktiivsust (N: liikuma Kutsuva Kooli projekti rakendamine; terviserajad; mänguväljakud; huvihariduse toetussüsteem jne. Need kõik asjad on meie tehtud või siis töös). Jah, ka male/kabe ei nõua suurt kehalist aktiivsust ning kindlasti on ka näiteks strateegiamängud sellised, mis arendavad sarnaselt male/kabega mõtlemisvõimet, kuid üldiselt on EL-is seis selline, et e-sporti ei võeta spordina. Iseenesest oleks see huvitav arutelu EOK-ga, sest minu teada on mõnes riigis e-sport sealse olümpiakomitee osa. Võiksite seda arutelu ju alustada? Või kas see on üldse teie jaoks oluline küsimus? Miks seda vaja on?

Videomängude tootmise maksusoodustuse teemat ei ole erakonnas arutatud ning üldine suhtumine on, et püüaks hoida maksurahu. Ehk ei tõsta üldist maksukoormust ning püüame hoida suhteliselt lihtsat/selget maksusüsteemi. Kas Eesti mängutööstusel läheb nii halvasti, et vajaksid erandeid või toetusi? Kultuurkapital on oma otsustes vaba ning kindlasti on nad suutelised põhjendama, millistel alustel nad toetusi jagavad. (Ja üldse – igasugused toetuste peale tehtud mängud on minu arvates kahtlane tee, eriti pärast seda Erkki Savisaare soperdist. Või on see ok toode 250K eest?)

Tähelepanelik lugeja pani ilmselt tähele, et ülalolevast nimistust on puudu Keskerakond, Reformierakond ning Eesti 200. Kahjuks ei vastanud neist ükski meie korduvatele päringutele. Ilmselt oli valimiseelsel ajal huvi mujal, kuid jätkame oma püüdlustega, et antud nimekirja täiendada.

Saadetud vastuseid lugedes täheldame, et üldiselt ei ole Eesti erakonnad videomängude teemat arutlusse võtnud, hoolimata sellest, et näiteks lastekaitseseadus vajaks hädasti antud teema kaasamist. Sellest lähtuvalt saab järeldada, et järgneva nelja aasta jooksul pole mängutööstusele riiklikku tuge loota. Ehk järgmistel valimistel.

Küll aga loodame, et kõik meie lugejad täidavad oma kodanikukohust ning lähevad hääletama (või on seda juba teinud)!