fbpx

Alles see oli, kui arvasin, et 2022 tõotab tulla suurepärane mänguaasta. Käesolevast aastast on läbi alles veerand, kuid juba praegu tundub, et 2023 tuleb samuti vägev!

Eriti muidugi neile, kes eelistavad üksikisikuvaadet. Kogusin kokku 23 järge, mida võiks arvuti peal järgmine aasta näha. Kuigi valdaval enamusel täna väljatoodutest pole piltigi avalikustatud, saab sarjade varasematest osadest ja uute teadaolevate infokildude põhjal väita, et midagi peaks igale maitsele leiduma. Olgu sinu žanriks tulistamine, hiilimine, rollimäng või mõistatamine; meeldigu sulle enim ulmeline, ajalooline või tänapäevane keskkond; tahad võidelda inimeste vastu või kaevuda looga üksikosakampaaniasse; loodad näha uut taset graafika reaalsusepüüdlustes või januned nostalgilise pikseldatuse järele – kõik on kaetud.

Kindlasti pole siin välja toodud kõik järjed. Tõenäoliselt näeme taas mõnda Call of Dutyt – kardetavasti Treyarchi Black Opsi seeriast. Viimasest (absoluutselt kohutavast) James Bondi mängust on möödas juba 10 aastat ja kuigi agent 007 on madistanud nii esimese kui kolmanda isiku vaates, võib eeldada, et järgmine tuleb siiski kolmandas. On ju IO Interactive selle perspektiivi ekspert. Halo 5 arvutipordi tõenäosus on veel väike, kuigi lootus püsib. Uue Half Life’i ootamine vaevalt, et ära tasub. No One Lives Forever on endiselt ainult unistustematerjal segaste omandiõiguste tõttu.

Muidugi võib ka juhtuda, et midagi allolevatest tuleb veel selle aasta sees välja (nagu  lubatud). Näiteks kartsin, et Postal 4: No Regerts (kirjaviga on tegijatel tehtud meelega!) pikavõitu Early Access venib järgmise aastani, kuid just nädala eest teavitati, et Running With Scissorsi poliitiliselt ebakorrektne tulistamine ilmub juba 20. aprillil.

Aga olgu, vaatame, kas 2023 võib tulla tulistamismänguritele vapustav.

Uus Indiana Jones

Oletades, et uus 007 mäng tuleb kolmanda isiku vaates, võib sama loogika alusel uskuda, et viimaste Wolfensteinide meister MachineGames stuudio jääb ka oma liistude juurde. Kuna film Harrison Fordiga on peale mitmeid edasilükkamisi maandunud 2023.aasta  suvele, tõukab Bethesda eraldiseisva looga mängu arvatavasti samuti sinna kanti.

Wolfenstein 3

Kuidas ja miks on nii kaua vaikus? Sarja eelmisel aastal olnud 40. sünnipäev magati maha. Makuus saab Wolfenstein 3D 30aastaseks ja näib, kas selle puhul tuleb uudiseid. Arvestades vaikust, on väheusutav, et Wolfenstein 3 tänavusse aastasse jõuab, kuid tulemas on see kindlasti.

RoboCop: Rogue City

Terminator: Resistance oli 2019. aasta positiivne üllataja, eriti arvestades Poolas tegutseva Teyon stuudio varasemat portfooliot. Kuna Terminator oli hea, ootan vähemalt mina nende teist 80ndate kultusmehhanoidi mürgeldamist põnevusega.

I.G.I. Origins

Steamis on küll senini kirjas, et ammu oodatud I.G.I. seeria kolmas osa peaks tulema veel sel aastal. Aga arvestades, et me pole Antimatter Gamesilt ega Toadman Interactivelt siiani õiget mängupilti näinud, kardan mina, et väljalase viibib.

https://youtu.be/UOh0VvNKXX0

Metro 4

Teame 4A Games stuudio kohta, et neil on Metro 4 kõrval käsil veel üks suur mäng ja et nad uuendavad oma mängumootorit. Teame veel, et üks nende stuudiotest asub Ukrainas. Kuidas sõda plaane ja produktiivsust mõjutanud on, me ei tea. Küll aga on selge, et kuus aastat pikk ooteaeg Metro teise ja kolmanda osa vahel oli liiga pikk ja tahaks uskuda, et seda üritatakse vähendada.

Crysis 4

Mõneti ime, et Crytek mõne aasta eest pankrotti ei läinud. Veel imelikum on, miks nad oma mõttetule Crysis sarjale järge teevad ega loo midagi uut ja huvitavat? Aasta algul teade tuli ja ootame-vaatame, tõenäoliselt isegi kauem kui 2023. aastani.

Painkiller

Embracer Group on vana sarja taaselustamisele kaasanud mitmed enda katuse alla kuuluvad firmad ja brändid, aga et põhiarenduse taga peaks seisma Saber Interactive, on minu ootused madalad.

Project Warlock II

Pole üllatav, et boomer shooter’ite üks populaarseim esindaja saab järje. Vanakoolikas Project Warlock II tuleb Steami Early Accessi juunis ning arendaja ennustab, et kuni aasta läheb puuduvate klotside vormimiseks ja lõplikult kokku panemiseks. Buckshot Software’ile ainult edu!

Brothers in Arms 4

Enamik on arvatavasti usu ja lootuse kaotanud. Randy Pitchfordi väited BiA4 arendusest on olnud aastaid kestnud udutamine. Aga et Gearbox Software kuulub nüüd Embracer Groupi, kus vanade mängude ja sarjade taaselustamine on üheks printsiipidest, võiks eeldada, et nüüd on käik tõesti sisse lükatud! Pitchford sai ju ka eest ära „edutatud.“

Star Wars FPS

Võibolla tahaks keegi siin nimekirjas näha Titanfall 3-e, aga seda pole mõtet niipea oodata, sest Respawn Entertainment on hõivatud lausa kolme „Star Warsi“ mänguga. Üks neist on järg Star Wars Jedi: Fallen Orderile (ootame 2022.aasta lõpus), teine müstiline strateegiamäng ja kolmas saladustega kaetud FPS.

Avatar: Frontiers of Pandora

2009. aasta James Cameron’s Avatar: The Game rahuldas nähtavasti kõiki osapooli, et Ubisoft sai au ka järgmine „Avatari“ mäng teha. Avatar: Frontiers of Pandora on iseseisva looga avatud maailma FPS ja tegemisel Ubisofti Massive Entertainment stuudios Rootsis. Loota ju võib, et mäng ja teine film ilmuvad juba sel aastal, aga arvestades, kui palju aastaid „Avatar 2“ edasi on lükatud, ei imestaks mina, kui ootame veel 10 aastat. Massive Entertainmentist rääkides – seal on küpsemas veel üks „Star Warsi“ märul, millele võib aega kinni panna 2024. aasta kalendris.

The Talos Principle 2

Kui läbutulistamistega kuulsaks saanud stuudio üllitab sügavamõttelise mõistatustemänguga, mis teeb silmad ette Portalilegi, on hämmingu tekitamine loomulik. Serious Sami autorid Horvaatia stuudiost Croteam üllatasid 2014. aastal The Talos Principle’iga ja on seejärel järjele vihjanud korduvalt. Võiks arvata, et nüüd käib töö selle kallal täistuuridel. Ning jah, võibolla tulistamist The Talos Principle 2-s ei ole, kuid sihi-klikka mehaanika naaseb kindlasti.

TimeSplitters 4

Üks lausa viiest Embracer Groupi mängust täna siin. Veel üks vana ja palavalt armastatud sari on elluäratamisel. Isegi esimeste osade võtmeisikud otsiti üles ning palgati taasloodud stuudiosse Free Radical Design. Karta on, et alles eelmisel aastal hoo sisse saanud arendus 2023-e sees lõppu ei näe, kuid võimatu see pole. Võibolla on enne oodata hoopis TimeSplitters triloogia uusversioone, sest arvutile need algselt ei jõudnudki. Destroy All Humans!’itega Embracer seda juba ju teeb.

Perfect Dark

Minu isiklike ootuste TOP 3 edetabelisse kuulub kahtlemata Perfect Darki reboot. Aga ökokatastroofidest räsitud tulevikumaailmas toimuv spioonipõnevik pole muredest prii. Arendajastuudio The Initiative juhtkonnas on aasta jooksul palju päid vahetunud ning lisaks pidi stuudio hiljuti appi võtma Crystal Dynamicsi. See poleks niivõrd üllatav, kui abikäsi tulnuks Microsofti Xbox Game Studiose paarikümne alamüksuse seast. Aga Crystal Dynamics kuulub ju hoopis Square Enixile! Võibolla suudabki Crystal Dynamics kui Lara Crofti vitaliseerija ka Joanna Darki uuele seiklusele elu sisse puhuda.

Bioshock 4 Isolation

Kõlakad Bioshock 4 Isolation ümber sosistavad samuti probleemidest. Väidetavalt on projekti juba korra uuesti nullist alustatud ja nüüd käib töö 2K enda uues stuudios Cloud Chamber. Praegu vormitav versioon kolib väidetavalt 60ndate stiilis Antarktika linna Borealis. Kahtlustan, et ka siinset ilmumisaega saab mõjutama filmi linastumise aeg – teatas ju Netflix alles veebruaris, et nemad teevad lõpuks kaua plaanis olnud filmi teoks.

Võrgutulistamised

Payday 3

Populaarset koostööröövimise mängu oodati kaua. Siis tulid Overkill Software’il rasked ajad tänu Overkill’s The Walking Deadi fiaskole, ning järgmist Palgapäeva pidi veelgi kauemaks ootama jääma. Nüüd paistab tunneli lõpus valguskiir. Esimese osa gäng hakkab teie abil New Yorki tühjendama järgmisel aastal.

Overwatch 2

Võrgutulistamise järg on tegemisel juba ammu, aga tuleval aastal peaks see hakkama tükkhaaval välja tulema. Nüüd aprillis peaks esimesed huvilised saama käe valgeks PVP-laadi beetaversioonis.

Rollikad

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

Mäng pidavat ilmuma selle aasta detsembris, aga siis otsustas Putin, et on aeg maailm peapeale pöörata. Kuna Ukrainas on sõda, on ebatõenäoline, et Kiievis baseeruv stuudio GSC Game World selle aasta detsembrisse seatud tähtajast kinni suudab pidada. Aga kes teab – ukrainlased on tõestanud, et suudavad hämmastada.

System Shock 3

Esimesed kaks System Shocki ulmerollikat 90ndatest kogusid omale hulga austajaid. 2015 kuulutati, et kolmas peatükk tehakse ka, aga sellest ajast peale on palju jälgi raskest arendusprotsessist. Vahetunud on litsentsiomanik ja mitmel korral stuudio. Lootus mängu valmimas näha on siiski alles.

Dead Island 2

Käputäie siinsete mängude kohta võiks avalikkusele lekkinud info põhjal öelda, et arendusperiood on olnud tavapärasest hulga keerulisem. Üks kirjumaid on aga Dead Island 2 ajalugu. Zombide kolkimise rollikas on taaselustatud juba kolmandas stuudios ja näib, kas britid Dambuster Studioses saavad lõpuks laiba liikuma.

OLETUSED

CrossfireX

Paari kuu eest Xboxile ilmunud CrossfireX pidavat olema ülihalb. Et arenduskulusid veidigi tagasi teenida, ehk porditakse mäng ka arvutile, kust sari õigupoolest alguse sai. Eks paista. Korealaste Smilegate Entertainmenti kõrval oli tegijaks ka Remedy ning neil sarnase manöövri kogemus olemas. Oli ju Alan Wake esmalt mõnda aega Xboxi eksklusiiv.

Battlefield: Bad Company 3

Battlefield 2042 ei õnnestunud kõige paremini ja on raske oletada järgmine Battlefieldi arendustsüklit. Kas tehakse kahe aastaga valmis järgmine, lootusega mängurite suust paha maitse kähku välja loputada? Või võetakse ette kolmeaastane periood, et järgmisele rohkem hoolt kinkida?

Küll on aga reaalne, et EA ja DICE kasutavad nüüd ära oma varrukas oleva trumbi, tulles viimaks ometi lagedale Bad Company 3-ga. Tagasi oleks nii BF2042 üksikosa puudumisega vastu näppe saanud uued kui ka vanad fännid. Peaaegu sama suur šanss on tegelikult näha Battlefield: Bad Company 1 uusversiooni (ja debüüti arvutile) – just Need for Speed: Hot Pursuit viisil EA-likult odavalt ja kiirelt tehtut, mitte põhjalikku ümbertöötlust nagu uus Dead Space.

Sniper Ghost Warrior Contracts 3

Arvestades SGW Contractside ligikaudu pooleteiseaastast arendustsüklit, on CI Gamesi kõige tulusama seeria uut osa tõenäoliselt oodata just 2023. aastal. Et Contracts 2 oli võrdlemisi mage, soovitaks poolakatel siiski rohkem hoolt ja aega järge panna.