fbpx

Level1 Aasta Mäng 2023 #10 – Pikmin 4

Järjekordne aasta on otsa saamas, mis tähendab, et aeg selgeks teha, millised videomängud paistsid tänavu teistest enim silma. Level1 liikmed kogunesid kokku ning otsustasid, et need 10 teost jätsid meile kustumatu mulje. Millised on need mängud ja põhjused?

Allan: Pikmin 4 oli ilmselt minu jaoks üks selle aasta suurimaid üllatajaid. Mitte, et antud seeria kunagi otseselt halb oleks olnud, kuid varasemate osadega justkui ei käinud seda n-ö klikki, mis oleks mind tundideks antud mängude ette naelutanud. Neljas osa suutis seda väga hästi teha ning võin öelda, et kõnealune teos on parim koht, kus uus mängur võiks sisse hüpata!

K. E. Saks: Kui ma olin väike, siis jälgisin tihti sipelgapesasid ja unistasin sellest, kuidas sipelgatel elu käib. Tol ajal oli mu lemmikfilmiks Disney „Putuka elu“. Sestap huvitasid mind ka kõik mängud, mis lasid näha maailma miniatuursest perspektiivist. Eriti meeldis mulle näiteks SimAnt.

Hilisemas eas avastasin enda jaoks Pikmini mängud, mis toovad mind oma iseloomu ja lahedate väikeste lehtmeestega nendesse väikese ea kujutluspiltidesse tagasi. Pikminis juhid sa pisikest putukasuurust astronauti, kes kogub väikseid lehtmehikesi, kes omakorda sinu jaoks ülesandeid täidavad. Nad kaklevad sinu jaoks kohalike loomadega ja tassivad aardeid.

Pikmini mängud ei ole Nintendo kõige populaarsemad, tõenäoliselt, kuna strateegiamängudena nõuavad need mängijalt rohkem planeerimist ja mõtlemist kui teised Nintendo frantsiisid. Sellest hoolimata soovitan ma igaühel, kes ka minu moodi lapsena sipelgate või putukate elu ette kujutanud, seda seeriat proovida. Nintendo Switchil on kõik osad olemas ning viimane, neljas osa on vast kõige parem alguspunkt.

Pikmin 4 on palju mitmekesisem kui eelnevad episoodid. Siin on suured alad avastamiseks, aga nendesse on peidetud ka osaliselt eraldiseisvad mõistatuskoopad, aja peale aardejahid ning ka teiste astronautide ja nende pikminide vastu kaklemised. Selles osas on abiks ka koeralaadne elukas, kellele saab tugineda kui Pikminid otsas või vaja ülesandeid poolitada.

Öösiti, kui kohalikud loomad muutuvad agresiivsemaks, saab seekord minna ka n-ö tower-defence missioonidele, kus saad endale unikaalsed helkivad Pikminid, kes pesitsevad sipelgapesalaadsetes moodustistes ning mida peab agresiivsete hordide eest kaitsma. Isiklikult mulle need öömissioonid ei istunud, aga õnneks on neist kohustuslikud vaid paar tükki. Kõige rohkem meeldisid mulle mitmetasandilised mõistatuskoopad.

Üllataval kombel otsustas Nintendo ka millegipärast kahe kolmandiku mängu vahele panna lõputiitrid, kuigi mäng jätkub kohe pärast neid. Ma pole kindel, mis nende idee mängu niimoodi poolitades oli (võib-olla nad kartsid, et viimane osa mängust on nii raske, et mängijad ei jõuaks lõpuni välja?). Igatahes oli see viimane osa minu jaoks just kõige põnevam ja katsumusi tekitav.

Kui sul on huvi lihtsamate strateegiamängude vastu või vahva sitikamaailma kogemise vastu, siis Pikmin 4 on kindel soovitus. Minu isiklik lemmik on endiselt Pikmin 3, mis on ka Switchil olemas, seega mängimist on piisavalt.

Milline oli sinu arvates 2023. aasta kõige ägedam videomäng? Jaga meiega enda arvamust SIIN!