fbpx

Kuskilt meenub lause „videomängude mängimisest on vaid üks parem asi – nende loomine!“ Aga kuidas alustada videomängude tegemisega?

GameDev Estonia, koostöös Tallinna loomeinkubaatoriga, korraldas vestlusõhtu, kus elukutselised mänguarendajad Jordan Morris ja Ott Madis Ozolit rääkisid sellest, kuidas neist said mänguarendajad.

Kõik algab algusest või näiteks ühest halvast tööpäevast!

Viimane juhtus Jordan Morrisiga,  kelle mänguarendaja karjäär algas just ühe väga halva tööpäevaga. Eelneva videomängude loomise kogemuseta õnnestus tal teha teos nimega Haiku the Robot, mis on nüüdseks PC ja Nintendo Switchi platvormidel müünud kokku enam kui 150 000 eksemplari.

Selle jaoks lõi ta eduka Kickstarteri kampaania, teenides 29 853 £. See raha võimaldas tal päevatöölt ära tulla ja terve aasta mänguarendusele keskenduda. Tema järgmine teos Rusty’s Retirement peaks jõudma Steami mõne nädala jooksul.

Kuidas suurkorporatsioon kasutas lapstööjõudu!

Ott Madis Ozolit on mingis mõttes Eesti mängutööstuse grand old man, kuigi vanust pole veel piisavalt, et habemes halle toone leiduks. Ta on üht või teistpidi pea iga Eestist ilmunud videomänguga seotud olnud, aga mitte ainult!

Aastaid töötas ta mängutööstuse suurtegija Ubisofti juures, mil abistas näiteks selliste teostega nagu Tropico 6 ja Might & Magic Heroes VII. Samuti oli tema üks üks neist, kes valmistas hitt-teose Disco Elysium. Ott alustas videomängude beeta-testijana, seda olukorras, kus näiteks Prantsusmaa seadusandlus ei lubanud alla 16. aasta vanuseid lepinguliselt siduda.

Mõlema mehe mõtteid ümber jutustada on ebavajalik, sest nende siiras esinemine ja isiklikud kogemused olid need, mis andsid kogu mõtte vahetult edasi. Nii Oti kui ja Jordani jutust jäi aga kõlama idee, et kõige olulisem on alustada.

Videomängude tegemine on jõudnud punkti, kus tänu internetis leiduvatele õpetustele ja kättesaadavatele mängumootoritele on põhimõtteliselt igal inimesel võimalik luua oma enda videomäng.

Õnneks on ka Eesti mängutööstus jõudmas punkti, kus on piisavalt oskusteavet ning ka inimesi, kes seda jagada soovivad. Seeõttu loodan siiralt, et sarnaseid täiesti algajatele suunatud koosistumisi toimub veel, kus end alal tõestada suutnud inimesed jagavad oma kogemusi ja näpunäiteid.

Mina igal juhul hakkan nüüd enda esimese videomängu disainidokumenti lahti kirjutama. Aitäh motivatsiooni eest, GameDev Estonia!

Eesti mänguarendajatega saab suhelda GameDev Estonia Discordi kanalil.