fbpx

Firewatch oli nii mõnelgi meist 2016. aasta oodatuimate mängude hulgas. Tegemist on esimese isiku vaates seiklusmänguga, mis paneb mängijad 40-ndates mehe saabastesse. Mängu peategelane Henry otsustab ühel hetkel maailmast eralduda ja võtab suvel enda kanda töö Wyomingi osariigi Shoshone rahvuspargi metsavahina. Tema töö on tegelikult olla tulevaht – see, kes märkab ja annab teada tuleohtlikus metsas toimuvast kahtlasest tegevusest, ennetab tulekahjusid ja kutsub vajadusel kohale metsatulekahjudele kustutamiseks mõeldud kahuriväe. Firewatch ei ole aga ainult tulekahjude ennetamisest ja Wyomingi imeilusates metsades jalutamisest. Siin on peidus inimlik lugu täis traagikat ja müstikat, mille edasikandvaks jõuks on Henry ja tema ainsa vestluskaaslase Delilahi omavaheline keemia.

Tegemist on suurepäraselt kirjutatud mänguga, mis võib tunduda natuke lühike, kuid see-eest pakub mäng Olly Mossi poolt loodud imeilusat kunstilist stiili ja tema töödest inspireeritud graafikat. Puudu ei ole ka elutervest huumorist, pinevast loost, huvitavaid keerdkäike täis süžeest, mitmekülgsetest tegelastest ja harvaesinevast nähtusest, kus peategelasega on võimalik koheselt samastuda sõltumata sellest, et kas mängija ja tegelase vanused, suhtumised, väljavaated ja isegi moraalne siseilm kattuvad. See on juba mängu stsenaristide ja disainerite suurim tugevus. Firewatch lugu on aga nii oluline, et sellest ei tahakski rohkem rääkida.

poster_protect_2_1024x1024.0

Lugu lahti seletamata võin hoopis rääkida võimalusest teha mängus pilte. Selles pole küll midagi uudset. Võimalust fotosid teha ja neid oma maitse järgi kujundada on miski, mis on saanud viimasel ajal väga populaarseks. Seda pakub teiste seas näiteks GTA V, The Last of Us (remastered), Drive Club,  Middle-earth: Shadow of Mordor ja Infamous Second SonSamamoodi on nii konsoolidel kui ka arvutil olemas mitmeid võimalusi videoklippide ja ekraanitõmmiste jäädvustamiseks. Firewatch erineb selle poolest, et mängus leiab Henry fotoaparaadi. Kuna tegu on aastaga 1989, siis pole tegu uhke 5D Canoni fotokaga, vaid piiratud koguses piltide arvuga vanaaegse aparaadiga. Sellega on juba paar pilti tehtud, kuid ülejäänu saab mängija oma soovi järgi ära kasutada. Pilte võib teha Firewatchi imekaunist loodusest, metsadest või mägedest. Enekaid „kahjuks” teha ei saa. Arvestades, et piltide arv on piiratud, võib vähemalt Steami puhul alati F12 nuppu appi võtta, kuid sellel pole sama võlu. Minul tekkis vajadus teha väga spetsiifilise kompositsiooniga pilte kõige kaunimatest ja huvitavamatest kohtadest. Mis aga saab siis, kui lint saab täis? Lihtne! Lase need välja printida.

Mängu läbi tehes jooksevad kõik pildid lõputiitrite taustal ning peamenüüs oma mailiaadressi jagades saadetakse pildid ka otse mängijale. Lisaks pakub mängustuudio Campo Santo võimalust 15 dollari eest kõik pildid välja printida. Need saadetakse sulle otse koju ilma ühegi lisatasuta. Igale soovijale saadetakse meilile veebilehekülg, milles on kõik mängu jooksul tehtud pildid. Minu omad asuvad siin (SPOILERID), aga hoiatan, et pilte tasub vaadata pigem siis, kui mäng on läbi.

Siin on mõned minu pildid, mis ei reeda mitte kuidagi ära mängu lugu, vaid pigem annavad aimu, kui ilus on Firewatch. 

1

2

3

4

5