fbpx

Konsoolidest ja 4K mängudest

PC mängurid leiavad alati võimaluse, kuidas valjuhäälselt väita, et nende valitud mänguplatvorm on parim. Nii Microsoft kui ka Sony hakkavad järjest enam oma mängumasina puhul liikuma just arvutite suunas. Algust tehti juba käesoleva põlvkonnaga, kui mõlema konsooli arhitektuur sarnanes äravahetamiseni just PC omaga. Värskemad uudised jätkavad seda trendi, kuni sinna maale välja, et Microsoft lükkab oma senised eksklusiivmängud sootuks ka Windows 10 kasutajatele kättesaadavaks. Kuid üks erinevus on siiani jäänud: 4K mängud! Ning selles vallas on nii Sony kui ka Microsoft tööd alustanud.

resolution

Kui 4K on arvutimänguritele olnud niiöelda kättesaadav juba pikka aega, on see reaalsuses jäänud vaid väga valitud seltskonna mängumaaks. Selleks, et 4K resolutsioon oleks mängitav, tuli panna masinasse mitu eelmise generatsiooni graafikakaarti, mille kogumaksumuse eest oleks saanud osta mängukonsooli nii sulle kui ka su mitmele sõbrale. Äsja välja kuulutatud ning valitud mänguriteni toimetatud Geforce 1000 seeria toob selle resolutsiooni lähemale, kuid hinnani igaüks ei küündi. Vaadates ka Steami statistikat, leiame, et ühe monitoriga mängurite seas on populaarseim just 1920 x 1080 resolutsioon, mida kasutab 36.81% mänguritest. Nimekirjast leiame ka 2560 x 1440  resolutsooni 1.53%.4K jääb ilmselt liigituse Other alla, populaarsusega 1.96%.

gta v benchmark

Ja nüüd konsoolidest:

Möödunud E3 mängumessil kuulutas Microsoft välja oma uued konsoolid. Xbox S, millel on võimsus mängida maha 4K kvaliteediga videoid, ilmub augustis. Lisaks sellele, et Microsofti uus mängukonsool muutub poole kohaga 4K meediamängijaks, on see eelmisest ka 40% väiksem. Muljetavaldav, kas pole?

Xbox-One-S

4K mängutoega Xbox Scorpio ilmub järgmise aasta pühadehooajaks. Xboxi osakonna juht Phil Spencer on Scorpiost rääkinud aga erinevaid jutte. Nii seda, et 4K ekraani puudumisel pole Scorpiol mõtet ning tuleks vaadata just Xbox S mängukonsooli poole, kui ka seda, et Microsoft ei pane Scorpio puhul arendajatele kohustuseks kõik mängud 4K kvaliteediga väljastada. See tähendab seda, et antud 4.5 korda suuremat jõudlust võrreldes Xbox One mängukonsooliga saavad arendajad oma äranägemise järgi kasutama hakata ning see ei pea olema tingimata just 4K resolutsioon, vaid näiteks ka detailsemad tekstuurid või rohkem arvuti poolt juhitud tegelasi. Tekkinud küsimusele, millist juttu uskuda, saame ilmselt vastuse alles siis, kui Scorpio ilmumisaeg lähemale jõuab ning saame detailset aimdust mängudest, mis antud konsoolile ilmuvad.

Vahetult enne E3 mängumessi kinnitas Sony avalikult, et PlayStation Neo on töös, kuid E3 mängumessil meile seda ei näidatud, ka see kinnitati eelnevalt. Sellest hoolimata väidavad siiani erinevad allikad, et Neo ilmub veel selle aastanumbri sees, enim väidetakse, et millalgi oktoobrikuus, kui saame ette tõmmata ka Sony VR prillid.

Playstation-4

4K on siiani väga valitud seltskonna privileeg ning see ei muutu selle aasta oktoobrikuuks ega ka järgmise aasta pühadeajaks. Uuringud näitavad, et 4K jõuab massidesse alles peale 2020. aastat, mil 50% Ühendriikide kodudest hakkavad omama selle resolutsiooniga telerit. Nii tundub, et konsoolitootjad on hakanud ka ise uskuma PC ülemvõimujutte ning teevad ponnistusi selleks, et neid vaigistada.

Pean ka kirjutama ühe lõigu neile, kes arvavad, et PlayStation ja Xbox hoiavad oma väikese jõudluse tõttu mängude graafilist arengut kinni. Mingis mõttes vastab see loomulikult tõele, kuid võtame taaskord ette Steami statistika, millest leiame, et kõige populaarsemaks graafikakaardiks on NVIDIA GeForce GTX 970, mida kasutab 4.94% mänguritest. Järgmiseks leiame NVIDIA GeForce GTX 960 3.28% ning seejärel sootuks Intel HD Graphics 4000 3.25%. Seega kisa teeb see väike protsent, kellel on võimalus mängida 4K mänge ning kes ei ole kokku puutunud näiteks videomänguga Uncharted 4. Videomängude graafilise arengu seisaku tõde peitub hoopis arendajate soovist hoida raha kokku ning mitte panustada optimiseerimisele. Loomulikult on ka erandeid.

uncharted 4

Mis on nüüd minu kirjutise mõte? Peamiselt soov avada veidi tagamaad lähiajal tulevast uuest konsoolisõjast, mis tundub olevat otseselt seotud 4K resolutsiooniga. Kas sellel on mõtet? Ma arvan, et mitte. Tahaks parem häid mänge mängida.