fbpx

Eelnevatel nädalatel panime kokku arvuteid 600€ ja 800€ eest, mis sobivad täislahutuses mängude jooksutamiseks. Seekord komplekteerime suurema eelarvega mänguriarvuti, mis võimaldab mängida Quad HD resolutsioonis ehk 2560×1440 pikslise lahutusega. Selle jaoks on aga vaja osta vastav monitor, mida meie seekordne eelarve soetada ei võimalda. Kindlasti sobib see masin ka 1920×1080 lahutusel mängimiseks, kuid sellisel juhul jääks arvutist mahlad välja pressimata – masin on võimeline palju rohkemaks, kui Full HD-s mängude jooksutamine. Kui aga soovite mängida 144 hertzil või sellele lähedal, oleks see täislahutuses täiesti saavutatav.

Lisainfo saamiseks (artikli ülesehituse põhimõtted, Arvutitarga veebipoe valiku põhjendus jms.) soovitame tutvuda seeria esimese artikliga.

1200€ eest saame valida väga korralike juppe, mis on kõik esindatud allolevas tabelis. Komplekt sai koostatud kasutades pcpartpicker.com veebilehte (videokaardi valikust räägime artikli lõpus).

1200eu-pc

PROTSESSOR

Protsessoriks valisime seekord ülivõimsa i5 6600K. Inteli neljatuumaline (kuigi ilma lõimtöötluse tehnoloogiata) CPU jookseb taktsagedusel 3.5 GHz, vajadusel tõustes 3.9 GHz-ni. „K“järelliide tähistab protsessori ülekiirendamise võimalust, mida meie emaplaat ka võimaldab. 6600K on hetkel võimsaim Intel i5 protsessor ning sobib ideaalselt iga mänguri jaoks. Inteli i7 6700K, on küll sõltuvalt mängust 5-10% võimekam, kuid seejuures maksab 40% võrra rohkem.

Moodsad mängud ei oska lõimtöötluse tehnoloogiat piisavalt hästi rakendada, et me julgeks soovitada kulutada protsessori peale 100 eurot rohkem mõne muu arvutijupi kulul. Huvi korral soovitame tutvuda DigitalFoundry videotega, kus nad võrdlevad erinevate mängude toimimist i5 ja i7 protsessoriga varustatud masinatel.

PROTSESSORI JAHUTI

Jahutamiseks valisime ühe parimatest CoolerMasteri protsessorijahutitest – Hyper 212X, mis on võrreldes populaarseima Hyper 212 Evo’ga nii odavam kui ka parema õhujuhtivusega.

i5-6600k-212x

CPU hind hetkel: 255€

Jahuti hind hetkel: 34.50€

EMAPLAAT

Emaplaadiks valisime MSI Z170A SLI Plus. Nimes olev eesliide „Z“ reedab emaplaadi ülekiirendamise võimalust Inteli K-protsessoritega. Kuigi sarnaste parameetritega emaplaati saab ka odavamalt soetada, valisime antud isendi selle tugevdatud PCIe pesade (aitab vältida videokaartide paindumist) ning kvaliteetmaterjalidest valmistatud komponentide tõttu, mis garanteerivad nii kauakestvuse isegi suure protsessori ja videokaardi ülekiirenduse puhul kui ka stabiilsuse (ülekiirendamine võib olla ebastabiilne protsess ning saab süsteemi tasakaalust välja viia).

Emaplaadil on ülepingekaitse, mis kaitseb plaati ennast, protsessorit ja ka teisi komponente ohtliku säraka eest. Kuigi Z170A SLI Plusi külge saab torgata mitu videokaarti korraga, me seda ei tee ega soovita ka teistele. Üks võimas videokaart on alati parem kui kaks vähem võimsat, kuid sellest teeme mõni teinekord juttu. Emaplaadiga saab ühendada mitmeid moodsaid ja kiireid andmekandjaid (U.2, M.2), mida saab soovi korral lisada paari aasta pärast, mil nende hinnad taskukohasemaks muutuvad. Antud emaplaadil on ka palju teisi omadusi, millega saate tutvuda selle leheküljel.

msi-z170a

Hind hetkel: 137€

RAM

Muutmälu maht on oluline pigem loovtööga tegelevatele inimestele kui mänguritele. Kui olete kindel, et teil ei juhtu arvutis üheaegselt jooksma Adobe Premiere, Photoshop ja virtuaalmasinas mõni operatsioonisüsteem, siis 8 GB-st RAM-ist teie mänguvajaduste rahuldamiseks täiesti piisab. Meie kasutame ainult üht planku, nii et kui peaks tekkima ikkagi vajadus, saab vabalt mälu juurde lisada (emaplaat saab hakkama kuni 64 GB jagu RAM-iga).

Hind hetkel: 38€

ANDMEKANDJAD

Andmekandjateks on meil jällegi 1 TB Western Digital Caviar Blue kõvaketas, kuid SSD-ks valisime suuremahulise Kingston HyperX 240 GB. Siia mahub operatsioonisüsteem ning mõned olulisemad mängud – programmide SSD pealt jooksutamine vähendab märgatavalt nende laadimisaega.

HDD hind hetkel: 53.50€

SSD hind hetkel: 81.90€

KORPUS JA SELLE JAHUTUS

Korpuseks valisime jällegi musta BitFenix Nova aknaga korpuse, mis mahutab kõiki meie valitud arvutijuppe. Soovi korral saab valida ka mõne muu mid-tower tüüpi arvutikasti. Masinas korraliku õhuvoolu tagamiseks lisame süsteemi ühe parimatest Corsairi õhusurve ventilaatoritest, mille soovitame panna korpuse eesossa. Õhusurvest ja -voolust rääkisime ka varem.

Korpuse hind hetkel: 33€

Ventilaatori hind hetkel: 13.74€

case

 

TOITEPLOKK

Toiteplokiks valisime viisaka mainega 620-vatise SeaSonicu toiteploki  S12II Bronze, mille minimaalne kasutegur on 80%. Kasutegur näitab, mitu protsenti toiteploki voolust läheb päriselt kasutusse (teisisõnu toiteploki tööefektiivsust). Näiteks 620-vatise üle 80-protsendilise kasuteguriga toiteploki puhul on päriselt kasutatav vähemalt 500 vatti, mis on meie jaoks täiesti piisav. Toiteploki vooluefektiivsus on parim 200-300 vati piiril – meie süsteem hakkab halvimal juhul tarbima veidi üle 350W, mis on täiesti aktsepteeritav.

Hind hetkel: 71.90€

VIDEOKAART

Videokaardiks valisime seekord Nvidia GTX 1070, mis on oma jõudluse poolest võrreldav eelmise põlvkonna GTX 980 Ti-ga, kuid on väiksema voolutarbega ning toetab selliseid Nvidia uusimaid tehnoloogiaid nagu Ansel ja Simultaneous Multiprojection. Kuigi GTX 1070 videokaarte on kümneid erinevaid, otsustasime valida Inno3D poolt arendatud iChill X3 mudelit. Selle GPU töötab Inno3D poolt ümber disainitud trükkplaadi peal, mis kasutab korralikke materjale ning on 6+1 võimsuse faasiga. Jahuti on varustatud tihedast 123 alumiiniumi kihist radiatooriuimete ja 5 soojustoruga. Kõike seda jahutab kolm 92 millimeetrist ventilaatorit.

Selle GTX 1070 mudeli valisime selle soodsa hinna, viisaka ülesehituse ja jahutusvõimekuse eest. AMD toodetud vasteks sellele isendile võiks olla Fury X, kuid selle hinnad ei ole meie riigis veel langenud, mistõttu ei soovita me seda( antud artikli kontekstis) soetada. Kui leiate AMD lipulaevast graafikakaardi 450€ või väiksema hinnaga, võib see juba olla täiesti mõeldav alternatiiv meie valitud GTX 1070-le.

Hind hetkel: 472€

ichill-x3

 

Meie arvuti lõpphinnaks kujunes 1191€. See masin võimaldab mängida Quad HD resolutsioonil mänge high või ultra sätetel, hoides kaadrisagedust 60  piires. Sätteid mediumi peale pannes saab mängida mänge ka 4K-s, kuid stabiilse kaadrisageduse saamiseks on vägagi soovitatav korralikult sätetega mängida ja leida see õige kombinatsioon. Kuna enamus mänge arendatakse 1080p resolutsiooni ja high sätetel toimimiseks, siis sellest kõrgemate sätete määramine võib vahepeal osutuda probleemiks isegi kõige võimsamate masinate puhul.

Järgmises artiklis paneme kokku veelgi võimsama arvuti, tõstes eelarve 1500 euroni. Samuti teeme juttu ka monitoridest ja miks on tänapäeval tihtipeale olulisem osta pigem uus monitor kui videokaart.