fbpx

13. detsembril toimus tehnoloogiaettevõtte AMD konverents „New Horizon“, kus AMD juht Dr. Lisa Su rääkis uuest AMD protsessori arhitektuurist koodnimega Zen ning spetsiifiliselt ühest selle esindajast. Tegu oli kaheksatuumalise protsessoriga, millel on kokku 16 lõimu AMD SMT (simultaneous multithreading ehk AMD versioon lõimtöötlusest), mis kannab aga eraldiseisvat nime RYZEN (hääldatakse kui Rai-zen).

ryzen

Viimastel aastatel olid AMD protsessorid võrreldes Inteli omadega palju nõrgemad ning kui Inteli uusim CPU-de perekond SkyLake oli juba 14 nm litograafia baasil, siis AMD FX protsessorid kasutasid ikka ürgset 32 nm tehnoloogiat. Zen on aga ehitatud uhiuue AMD poolt arendatud 14 nm litograafia baasil (erineva vabriku poolt arendatud litograafiaprotsess on erinev) ning hakkab konkureerima Inteli entusiast- ja jõudlusklassi protsessoritega. Lisa Su võrdles RYZEN protsessorit Inteli i7 6900K ja i7 6700K-ga, mis maksavad vastavalt 1200€ ja 400€. Konkreetselt RYZEN-i hinnast juttu kahjuks polnud, kuid jõudluse poolest on RYZEN võrreldatav või mõnel juhul ka võimsam kui i7 6900K ning tarbib palju vähem energiat (i7 6900K – 140 W; RYZEN – 95 W). Madalam energiatarvidus tähendab, et CPU ei vajaks madalate temperatuuride hoidmiseks ülisuurt jahutit, mistõttu saab seda lihtsamalt üle kiirendada. Võrreldes i7 6700K-ga on RYZEN näidatud testide põhjal märgatavalt parem.

RYZEN protsessori baastaktsageduseks on lubatud vähemalt 3,4 Ghz, kuid see on ilma boost-ita, mis on hetkel veel AMD inseneride poolt optimeerimisel. Samas isegi 3,4 Ghz-i taktsagedusel jooksev RYZEN on võrreldatav kuni 3,7 Ghz-ni jooksva i7 6900K-ga.

Konverentsi lõpus näidati ka mängurite poolt kauaoodatud VEGA graafilise protsessori baasil töötavat videokaarti koos RYZEN CPU-ga ühes arvutis, kus jooksis Star Wars: Battlefront 4K resolutsioonil Ultra sätetel. VEGA kohta oli informatsiooni kahjuks väga vähe. VEGA on AMD uus graafiliste protsessorite arhitektuur, mis ideaalis peaks konkureerima Nvidia GTX 1070, 1080 ja Titan XP videokaartidega, kuid reaalsuses laseb Nvidia arvatavasti samal ajal välja uuendatud kümnenda seeria, mis oleks 7-10% võimsam 2016. aastal ilmunust Pascal arhitektuurist. Kui juhtub olukord, kus VEGA ei suuda pakkuda Nvidiale konkurentsi, võime oodata järjekordset entusiastklassi videokaartide hinnatõusu.

vega1

AMD on viimastel kuudel  oma infrastruktuuri parandama hakanud, lastes hiljuti välja tarkvarauuenduse. Samuti on RX 480 viimase kuue kuuga näinud jõudluse kasvu 10-15% võrra. Kuigi arvestades, et videokaartide maailmas on Nvidia väga tugev konkurent AMD jaoks, on Intel AMD-st ammu jagu saanud ning isegi väikese protsessorite turuosa tagasisaamine Zen CPU-de abil tooks firmale tohutut rahasissevoolu, mida AMD nii väga vajab. Samuti tähendaks see Inteli protsessorite hinnalangust, eriti entusiastklassi CPU-de puhul.

RYZEN protsessorite turule jõudmist on oodata enne aprilli, kuid rohkem infot avalikustatakse alles CES-i ajal, mis toimub Las Vegases 5-8. jaanuaril 2017.

Allikas: GamersNexus