fbpx

Tehnoloogiahuvilised on viimastel nädalatel silma peal hoidnud Ühendriikides toimuval kohtuasjal, milles tehnoloogiafirma ZeniMax süüdistab Oculus Rifti ja Facebooki nende virtuaalreaalsustehnoloogia varastamises.

palmer-luckey-oculus-md
Süüdistuste järgi lõi Oculus Rifti asutaja Palmer Luckey oma virtuaalreaalsustehnoloogia ZeniMaxist ebaseaduslikult omastatud lähtekoodile.

Nüüdseks on kohus teinud otsuse, mille kohaselt Oculus Rift ja Facebook peavad ZeniMaxile tasuma 500 miljonit dollarit. Tuletame meelde, et algselt küsis ZeniMax 4 miljardit. Võrdluseks: 2007. aastal alguse saanud Apple’i ja Samsungi vaheline vägikaikavedamine lõppes 1 miljardi suuruse võlanõudega Samsungile, mis on nüüdseks vähendatud 399 miljoni dollarini.

Süüdistuste järgi lõi Oculus Rifti asutaja Palmer Luckey oma virtuaalreaalsustehnoloogia ZeniMaxist ebaseaduslikult omastatud lähtekoodile. Süüdistaja rollis oleva firma juhatuse esimees Robert Altman väljendas peale kohtuotsuse kuulmist rahulolu väites, et tehnoloogia on nende äritegevuse alus ja intellektuaalse omandi vargus on väga tõsine kuritegu.

Facebook omandas 2014. aastal Oculus Rifti 2 miljardi dollari eest, mis koosnes 400 miljoni dollari suurusest maksest  ja 23.1 miljonist Facebooki aktsiast tolleaegse väärtusega 1,6 miljardit dollarit. Kui 500 miljoniline trahv võib tunduda meile, lihtinimestele kolossaalne summa, siis äsja avalikustas Facebook oma eelmise aasta neljanda kvartali tulemused: 8,6 miljardi dollari suuruse kvartalikäibe juures teeniti 3,6 miljardit dollarit kasumit.

Allikas: Postimees Majandus, Postimees Tehnika