fbpx

CES on maailma üks suurimaid tehnikamesse. Eelmisel aastal kuulutas AMD välja oma kauaoodatud Ryzen protsessorid ning (nüüdseks pettumustvalmistanud) Vega graafikakaardid. Mida aga näitas tehnikagigant sel aastal?

Protsessorid

AMD varaste ütluste järgi on 2018. aastal oodata Ryzeni platvormi uuendust (varem tegi sarnase lükke Intel oma tick-tock meetodi abil). Zen+, mida ei tohi sassi ajada Zen 2-ga, ongi see uuendus – 12nm protsessil põhinev, varasemast kõrgemate taktsageduste ning parema operatiivmälu ühilduvusega platvorm.

Erinevalt Intelist (kes otsustasid oma protsessorite tagasiühilduvust eelmise põlvkonna emaplaatidega mitte toetada), hakkavad AMD Ryzen+ CPUd ka 300-seeria emaplaatidel töötama, vajalik on vaid BIOSi uuendus. 400-seeria emaplaadid jõuavad küll turule, kuid nende kasutamine uute CPU-dega ei ole kohustuslik.

Ryzen+ protsessoritelt on oodata ka originaalse Ryzeniga võrreldes kõrgemaid taktsagedusi. Kui hetkeseisuga ei lähe ka parimad Ryzeni CPU-d 4,1 GHz-ist üle, siis Ryzen+ puhul loodavad entusiastid jõuda 4,4 GHz-ni. See võimaldaks AMD protsessoritel olla jällegi konkurentsivõimelisemad olla.

Aga kallid ja võimsad tsentraalprotsessorid ei ole ainus tehnika, mida AMD maailmale pakkuma hakkab. Turule jõuavad peagi ka kauaoodatud integreeritud Vega graafikaga Ryzeni protsessorid. Kui suur Vega oli paljudele tohutuks pettumuseks, siis tolle vähendatud versioonid võivad potentsiaalselt saada vägagi huvitavaks.

Ryzen 2400G on 4 tuumaline ja 8 lõimeline protsessor, millele on juurde pandud 11 CU-ga (compute unit, Radeon graafikakiipide ehitusplokk) graafiline kiip. Graafilisest võimsusest võiks selline komplekt olla võrdväärne näiteks GT 1030 või RX 550-ga. Ryzen 2400G on oodata turule lähikuudel ning selle hinnaks on $169 (Eestis võib hinnaks oodata 180-200€). Ryzen 2200G – 4 tuuma, 4 lõime ja nõrgema graafilise kiibiga protsessor – hakkab maksma vaid $99 ning tundub hetkel odavaim viis AM4 platvormile hüpata.

Kaugemas tulevikus on oodata ka Ryzeni APU-sid sülearvutites ning ülipopulaarseks saanud Threadripper-seeria 2. põlvkonna protsessoreid, kuhu jällegi tuuakse sisse paremaid taktsagedusi ja operatiivmälu ühilduvust.

Graafikakaardid

Sõltumata sellest, et Vega ei olnud Nvidia Pascalist parem, peab AMD seda mikroarhitektuuri kuidagi tasuvaks muutma… vähemalt seni kuni turule jõuab järgmine põlvkond, koodnimega Navi.

Üks ala, kus Vegal võib olla helgem tulevik (Nvidiaga võisteldes), on sülearvutid ja eriti ultrabookid. Mobiilne Vega on entusiastide meeli õrritanud juba kuid, kuid nüüd tundub, et võimsamad ultrabookid polegi enam nii kaugel.

Mobiilse Vega eripära ongi selle ülimadal voolutarve ning väike kujufaktor HBM2 mälu tõttu. AMD sõnade järgi peaks mobiilne Vega valmis olema ka tehisreaalsus-kogemusteks. Tolle info alusel võib kindlalt öelda, et tegu on vähemalt GTX 1060 sees oleva sarnase kiibiga. Rohkem informatsiooni AMD ei jaganud.

CES 2017 ei osanud ennustada, kuivõrd huvitavaks ja lõhestavaks osutub Ryzeni esimene põlvkond. Samuti ei osanud keegi oodata, kui nõrga esitluse teeb RX Vega Nvidia vastu. Tänavu tundub kõik aga selge – Ryzeni sama võimas marss ning lauaarvutite graafikakaartide sama igav areng. Seda muidugi juhul, kui Nvidia kevade lõpu poole paugutama ei otsusta hakata…

Allikas: Techspot.com