fbpx

Hiljuti märgati internetis AMD uut graafikakaartide seeriat RX 500X, mis on firma jaoks igati kohane käitumine – mitte uus arhitektuur, vaid „uus“ värskenduse värskendus (500. seeria oli juba 400. seeria värskendus). Nüüd tuli ka ametlik informatsioon. Tegu on pigem suurpartneritele ja mobiilsetele platvormidele mõeldud variatsiooniga samadest kaartidest, mis eelmisel aastal välja tulid.

Praegust krüptovaluuta kliimat arvesse võttes lootsid arvutientusiastid näha uuendust, kasvõi 5-6% võimsamaid kaarte, kuid mida saaks vähemalt osta. Kahjuks ei juhtu seda meile tuttavate suurfirmade abil, pigem hääbub krüptoturg loomulikul viisil, nagu see juhtus ka viis aastat tagasi. AMD Radeon aga pidi välja laskma mingisugusegi toote sel aastal, arvatavasti oma investorite rahuldamiseks.

Võimsuse poolest ei ole tegu mingisuguse uuendusega. Taktsagedused ja graafilised tuumad on täpselt samad, mis eelmisel ja üle-eelmisel põlvkonnal.

See samuti tähendab, et kauaoodatud Vega 28 või sarnase võimsusega (GTX 1060- või RX 580-lähedane) kaarti me lähiajal ei näe. Ainsaks erinevuseks ongi, et varsti näeme eelehitatud arvutites ja rüperaalides RX 580 asemel näiteks RX 580X-i.

RX 580 oli juba eelmise põlvkonna värskendus, kuid 580X ei ole eelmisest ei võimsam ega kuidagigi erinev.

Arvestades, kui halb maine on AMD Radeonil mängurite seas (inimesed kalduvad Nvidia poole isegi siis, kui Radeonid on paremad, nt. HD 4000-seeria ajal), siis pole ime, et firma eemaldub mänguriturult. RX Vega ja Ryzen olid esimeseks märgiks, et AMD on viimastel aastatel oma ressursse suunanud pigem protsessoritesse. RX 500X on järgmine märk, et sõltumata kogu tulust tänu 2017. aasta krüptovaluuta buumile, ei suuda AMD Radeon Nvidiale mingitki konkurentsi pakkuda, rääkimata mängurite tähelepanu saamisest.

Loodame, et 2018. teisel poolel näeme AMD Radeonilt midagi põnevat, et vältimatule Nvidia järgmisele mikroarhitektuurile põnevat konkurentsi pakkuda.

Allikas: AnandTech