fbpx

SemiAccurate, üks tuntud tehnoloogialekete ja sügavate analüüside poolest tuntud meediaväljaanne, avaldas hiljuti artikli Sony järgmise põlvkonna konsoolist.

Kahjuks on too SemiAccurate’i üks põnevamad artiklid muljetavaldavalt kalli, 1000-dollarise tellimusmakse taga, kuid sõltumata sellest lekkisid kõik andmed. Autori sõnade kohaselt põhineb PlayStation 5 AMD Zen mikroarhitektuuril ning graafilise lahendusena tuleb veel ilmumata Navi graafiliste protsessorite perekond. Kui see on tõsi (ja vähemalt pool sellest kindlasti on), siis mida see tähendaks mängurite jaoks?

Kindel on see, et järgmistesse konsoolidesse ei tule enam AMD mobiilsed protsessorid, nagu see oli Xbox One’i ja PS4 puhul, vaid me näeme neis hoopiski võimsat, mitmest osast koosneva Zen CPU-d. Graafilise kiibiga pole lood nii selged, kuna Vega jõudis turule vaid 8 kuud tagasi ning sõltumata selle võimetusest Nvidiale korraliku konkurentsi pakkuda, ei eemaldu ükski suurfirma oma toodetest nii kiiresti. Samuti ei ole AMD järgmisest GPU mikroarhitektuurist, koodnimega Navi (mis lekete järgi peakski PS5 sees olema) mitte midagi teada… peale selle, et see peaks kasutama sama mitmikkiibi süsteemi nagu Zen CPU-del. Mõned lekked väidavad, et esimesed Navi testkiibid saadetakse välja 2018. aasta lõpus.

AMD Zen mikroarhitektuuril põhinevate kiipide eripära on see, et need koosnevad neljast erinevast moodulist, mis on spetsiaalse Infinity Fabric tehnoloogia abil omavahel ühendatud mitmetuumalisteks Ryzen CPU-deks. Pildil on kaheksa tuuma ja 16 lõimega Ryzen 7 protsessor. AMD võib võtta sellest pool, tehes nelja tuuma ja kaheksa lõimega kiibi, mis sobiks suurepäraselt nii Sonyle kui ka Microsoftile.

Aga nüüd kõnealuse artikli kõige vastuolulisema fakti juurde – selle kohaselt avalikustatakse PlayStation 5 2018. aasta E3 konverentsil ning mängumasin peaks juba aasta lõpuks poelettidel olema. Seda ei usu ei videomänguajakirjanikud ega arvutitehnika entusiastid, kuna PS4 müüb veel liiga hästi, et selle müüginumbreid uhiuue konsooli väljakuulutamisega alla tõmmata. Samuti ilmus PS4 Pro vaid poolteist aastat tagasi.

Varem ringlesid kuulujutud, et PS5 arenduskonsoolid on juba mõnele stuudiole saadetud ning antud SemiAccurate’i artikkel väidab sama. Antud info võib vihjata sellele, et tänapäeva mängud arendatakse järgmist konsoolipõlvkonda silmas pidades.

CD Projekt Red on varasemalt maininud, et tänapäeva konsoolid ei saa oma riistvara tõttu piisavalt hästi hakkama nende ambitsioonika ja kauaoodatud Cyberpunk 2077 videomänguga. Poleks üllatav, kui just CDPR on üheks neist stuudiotest, kes omale PS5 arenduskonsooli said.

Kui kõik eelnevalt kirjutatu osutub õigeks ja PlayStation 5 tulebki (kui mitte sel aastal, siis järgmisel), peab Sony väga korralikult läbi mõtlema mängude tagasiühilduvuse funktsionaalsuse. Kindel on ka, et PS4 Pro omanikud ei ole üldse rahul olukorraga, kus nad peavad endale uue konsooli soetama vähem kui 3 aastat pärast eelmise ostmist. Loodetavasti jääb tagasiühilduvuse puudumine Sony konsoolidel järgmisest põlvkonnast alates minevikku.

E3 2018 toimub 12.-14. juuni. Jääme põnevusega ootama!

Allikas: Extreme Tech