fbpx

Eesti Vabariik tähistab tänavu oma sajandat sünnipäeva. Meie väikese riigi jaoks on tegu monumentaalse teetähisega, mida ka Level1 soovib väärikalt pühitseda. Sel põhjusel olen mina võtnud nõuks kinkida Eestile 100 virtuaalset teost ja leida videomängumaailmast vaste igale aastale meie vabariigi saja-aastasest ajaloost. Kammime läbi Eesti mineviku 1918. aastast kuni tänapäevani ja paneme meie riigi sada eksistentsiaastat paari neile kõige sobivamate üllitistega. Täna, taasiseseisvumispäeval, teeme algust kümneosalise artiklite seeriaga, mille eesmärk on soovida Eestile õnne läbi mängumeediumi.

1918 – Battlefield 1

1918. aasta 24. veebruaril tekib maailmakaardile üks väike uus tegija – Eesti Vabariik. Selle geopoliitilse strateegiamängu raskustase on aga krutitud maksimumini ja eestlaste jaoks ei möödu iseseisvuse sünd rahulikult. Teised, vanemad olijad ei suhtu uustulnukatesse kõige sõbralikumalt ja vastse Eesti Vabariigi esimeseks missiooniks saab üle elada verine Vabadussõda. Mis sobiks seda aastat kirjeldama paremini kui Battlefield 1, mille ühes eelmisel aastal ilmunud allalaetavas lisas said mängijad madistada ka Eesti saartel?

1919 – Victoria 2

Vabadussõja lahingumadin jätkub ja olenemata sellest, et ühel kriitilisel hetkel on vaenlase kätte langenud suurem osa vabariigist, asub Johan Laidoneri poolt juhitud eestlaste armee vastupealetungile ning suudab punased tagasi idapiiri taha suruda. Kõik, kes on Victoria II impeeriumeid üles ehitades üritanud väikese Eestiga mängides suuri tegusid korda saata hoomavad, kui keeruline oli väikesel vabariigil toona suue idanaabriga vägikaigast vedada.

Hurraa! Sõda on läbi ja Eesti on vaba! 2. veebruaril sõlmitud Tartu rahuleping paneb punkti Vabadussõjale ja teeb Nõukogude Venemaast esimese riigi, mis tunnistab Eesti Vabariigi suveräänsust kuni aegade lõpuni! On vast üsna paslik, et mängumaastikul esindab seda aastat kaklusmärul Mother Russia Bleeds.

1921 – Mario Kart 8 Deluxe

Kätte on jõudnud esimene sõjavaba aasta meie riigi (senini üürikeses) ajaloos. Taplusest ollakse arusaadavalt väsinud ja seega on aeg leida endale rakendust uutes, rahuajaga ladusamalt ühte sammu astuvates valdkondades. Rohkem tähelepanu hakatakse pöörama näiteks spordile ja aastat jääb meenutama Mario Kart 8 Deluxe, kuna 23. augustil toimub iseseisvusaja esimene autovõidusõit. Osa võttis 8 autot ja kaks mootorratast.

1922 – House Flipper

Mida aeg edasi, seda rohkem eestilikumaks Eesti muutub – sel aastal võetakse näiteks Vabaduse platsilt maha sinna 1910. aastal püstitatud Peeter I ausammas, registreeritakse Eesti Kirjanikkude Liit ja peetakse maha esimene jalkamatš Lätiga (1:1). Aasta mänguks saab aga House Flipper, sest 12. septembril avatakse Tallinnas enne 1917. aastat vanglana kasutuses olnud Toompea loss, kus asub nüüd tööle Riigikogu.

1923 – Deadly Premonition

Sel aastal peavad eestlased vastu võtma tõenäoliselt kõige kohutavama kaotuse pärast Muistset Vabadusvõitlust – Eesti jääpallivõistkond kaotab Helsingis oma esimese matši Soomele seisuga 0:22! Tõsisemal noodil jätkates sünnib sel aastal ka midagi kurja, mis väljendab ennast aga mitmeid aastakümneid hiljem. Nimelt tuleb 28. mail ilmale Karl Vaino, kellest saab 70ndate lõpus Eesti Kommunistliku Partei venemeelne ning eesti keele ja kultuuri vastu seisev juht. Selle ohtliku eelaimduse tõttu passib aasta mänguks Deadly Premonition.

1924 – Republic: The Revolution

Seda aastat sümboliseerib Republic: The Revolution, kuna punaste revolutsionääride tegevuse tõttu satub Eesti iseseisvus kõige ohtlikumasse olukorda pärast Vabadussõja lõppu. 1. detsembril Nõukogude Liidu poolt Tallinnas korraldatav riigipöördekatse näeb välja nagu stseen märulifilmist – tänavalahingutes saab surma 13 inimest, lastakse õhku mitu silda ja kaaperdatakse isegi kaks lennukit. Võib-olla aitab see juhtum seletada, miks järgmise aasta mäng on…

1925 – Papers, Please

Tõepoolest, paberimajandust tuleb sel aastal ette ootamatult palju, kuna Eestist väljarändamine saavutab uue haripunkti. Nimelt lahkub 1925. aastal riigist 2646 inimest, kuid kui võtta arvesse, et kogu vabariigi perioodi (1918-1940) jooksul lahkub Eestist kokku 17 000 inimest, on ühe aasta kohta tegu üllatavalt suure hulgaga. Ja kuna eestlaste üks popimaid väljarände sihtkohti on Austraalia, siis kostuvad kindlasti ka meie kaasmaalaste kõrvu sõnad: Papers, Please!

1926 – The Evil Within 2

Tundub, et need vähesed julged, kes eelmisel aastal kodumaale jäid, otsivad lohutust kujutavast kunstist. Vabaduse väljakul avatakse vabariigi suurim ja moodsaim kino Gloria Palace ning Eesti Foto-Klubi korraldab Tallinnas esimese rahvusvahelise fotonäituse. Loodetavasti ei olnud näitusest osa võtjate maitse nii morbiidne, kui The Evil Within 2 antagonisti kaamerasilm.

1927 – The Wolf Among Us

Telltale’i The Wolf Among Us sobib suurepäraselt austama meest, kes jättis endast raamatukaante vahele maha Eesti kultuuriloo tähtsaima hundi. 1927. aasta 10. oktoobril sureb kirjanik August Kitzberg, kelle sulest sündis Eesti üks tuntumaid tragöödiaid, „Libahunt“. Teisalt, vähemalt tundub, et jääpallimeeskond on vahepeal trenni teinud – Eesti ja Läti vahelise maavõistluse võidab meie meeskond seisuga 5:3. Ei ole halba ilma heata!

×××

Level1 soovib kõigile kaunist vabariigi juubeliaastat ja meeldejäävat taasiseseisvumispäeva! Järgmisel nädalal tõmbame joone alla 20ndatele ja asume videomängudega paari panema 1930ndaid aastaid.