fbpx

Ma näen end kõigesööjana, mis tähendab, et peale metali kuulan ka muud muusikat, peale ulme vaatan ka teistesse žanritesse kuuluvaid filme, peale fantaasia loen ka teistsugust ilukirjandust ning peale tugeva narratiiviga mängude tahan proovida kõike, mis ühel mänguaastal pakkuda on.

See tähendab, et suuremat osa neist mängin ainult natuke ja unustan siis ära, sest ainult mõned suudavad mu tähelepanu jäägitult haarata (eelmisel aastal oli neid näiteks viis). Sellest tulenevalt on 2019. aasta mängude hulgas teoseid, mida ootan väga-väga palju, mistõttu paningi kokku nimekirja lausa 20 mängust, sest ma ei suutnud valida ainult viis või kümme. Ja siin need kõik nüüd ongi.

ANTHEM

Miks mitte? Ma ostsin ka Destiny 2. Kas ma mängin seda enam? Ei. Kas ma ostan ka Anthemi? Jah (või vähemalt proovin Origin Access Premieri kuutasu eest). Kas ma jätan selle pärast esimest 50 tundi pooleli ja kahetsen ostu? Jah, tõenäoliselt.

LIFE IS STRANGE 2

Kaks osa on nüüd küll juba väljas, aga kolm on veel tulemas, mis tähendab, et kõik episoodid ilmuvad selle aasta jooksul ja siis saan päriselt otsustada, kas too mäng läheb näiteks 2019. aasta parimate sekka. Ausalt öeldes oli väga veider nii mõneski nimekirjas näha, kuidas eelmise aasta lõpus arvati juba esimese osa põhjal, et see võiks olla erinevate edetabelite tipus. See on umbes sama, kui „True Detective’i“ kolmanda hooaja esimene episood oleks ilmunud mullu ja siis valiksin seriaali terve uue hooaja möödunud aasta parimaks…..see lihtsalt ei käi nii.

METRO EXODUS

Mul on sügav austus Ukraina mängustuudio 4A Gamesi vastu, sest nende Metro seeria mängud (ja ka VR katsetus Arktika.1) olid pea igast küljest uuenduslikud ja seeläbi fantastilised ning meeldejäävad elamused. Loodan, et seda hakkab pakkuma ka Metro Exodus.

THE DIVISION 2

Mulle meeldis esimene The Division võib-olla ainult seepärast, et asusin seda mängima hulk aega pärast ilmumist ehk umbes siis, kui kõik praak oli ära silutud, sisu juurde lisatud ja uuendustega kogu mäng parandatud. Mind tüütas kiiresti ära lumine linn, mistõttu on väga tore näha, et teises osas saame vahelduseks ka rohelust näha.

IN THE VALLEY OF GODS

Firewatchi loojate uue mängu kohta pole peale mõne mänguvideo rohkem teada, aga kuna eelmise aasta seisuga Valve’i alla kuuluva stuudio debüüt oli niivõrd hea, on mul nende järgmise projekti osas ootused laes.

TWIN MIRROR

Life Is Strange’i loojad jätkavad pärast omapärast Vampyri uute episoodiliste mängudega ning järgmiseks ongi Twin Mirror.

https://www.youtube.com/watch?v=hiXERZPe66A

DAYS GONE

Kaua tehtud kaunikene või siis kehv zombikas, aga näeb samas piisavalt huvitav välja, et proovida. Kõige põnevam osa paistab olevat fakt, et avatud zombimaailmas saab mootorrattaga (mille eest tuleb ka hoolt kanda) ringi sõita ja teha ka seda, mida igas avatud maailmas ehk piirkondade puhastamine ja lugematud lisamissioonid ja – tegevused.

https://www.youtube.com/watch?v=vy7XXsiKHTA

THE OUTER WORLDS

Fallout: New Vegase loonud Obsidiani uus märulirollikas paistab olevat täpselt see, mida mina ja maailm praegu vajavad.

https://www.youtube.com/watch?v=MGLTgt0EEqc

THE SINKING CITY

Kas tõesti mäng H. P. Lovecrafti lugude põhjal? Pange mind kuskile kirja, sest kvaliteedist sõltumata mängin seda kindlasti.

A PLAGUE TALE: INNOCENCE 

Puhtalt rotifüüsika pärast kohustuslik.

ANCESTORS: THE HUMANKIND ODYSSEY 

Assassin’s Creedi looja ja esimese kahe osa mängurežissööri Patrice Desiletsi uue stuudio debüüt paistab olevat täpselt nii veider ja ambitsioonikas, et ootan juba huviga, kuidas see välja kukub.

AFTERPARTY

Mängu taga seisab sama stuudio, kes tegi suurepärase Oxenfree. Mulle sellest piisab.

GENERATION ZERO

Just Cause’i seeria kõrvalt aina enam uusi projekte arendava Avalanche’i jaoks pole Rage 2 sugugi ainus töös olev suurem projekt, sest arenduses on ka pigem mitmikmängule pühenduv Generation Zero, mille beeta jättis päris hea mulje.

LAYERS OF FEAR 2

Ma ei teadnud, et see väga sügava mulje jätnud õudusmäng saab järje, aga kui esimesest õrritajast (ja Poola mängustuudio Bloober Teami vahepeal ilmunud suurepärasest ulmeõudusest Observer) midagi järeldada, siis seda, et järg saab olema esimesest osast sootuks teistsugune.

STAR WARS: JEDI FALLEN ORDER

EA ja „Star Wars“ võis kunagi kõlada nagu sukk ja saabas, aga pärast Battlefront II ja ühte kaua oodatud, aga siis juba kaks korda suletud mängu, on selge, et enam see nii pole. Küll aga tekitab Star Wars: Jedi Fallen Orderi puhul lootust asjaolu, et mängu taga seisab Respawn Entertainment, kes tõi meieni aina paremaks muutunud Titanfalli seeria.

DISCO ELYSIUM

Tõenäoliselt üks suurimaid ja oodatumaid Eestis või siis pigem eestlaste poolt toodetud videomänge üldse. Õnneks ei pea Disco Elysiumit mängima patriotismist tiivustatuna, sest lugu ja disain näevad väga kutsuvad välja.

DYING LIGHT 2

Esimene osa tõestas, et mängustuudio Techlandi jaoks oli Dead Island n-ö põrgu, mida nad pidid läbima, et teha üks korralik zombikas. Teine osa paistab veelgi ambitsioonikam.

BIOMUTANT

Biomutant jõudis ka minu 2018. aasta oodatuimate mängude hulka, aga läks nagu läks ja nüüd peaks mäng käesoleva aastanumbri suvel ilmuma.

MY FRIEND PEDRO

Treileri põhjal sobib My Friend Pedro ideaalselt Devolver Digitali mängude hulka ja sestap näen ka ennast tulevikus seda liiga palju mängimas.

WOLFENSTEIN: YOUNGBLOOD

Sel aastal peaks ilmuma ka VR mäng Wolfenstein: Cyberpilot, mis leiab aset samal ajal kui Wolfenstein: Youngblood ehk 19 aastat pärast eelmise osa The New Colossus sündmusi. Aga see selleks. Youngbloodi peaosas on seekord Blazkowiczi ja Anya lapsed, kes suunduvad Euroopasse natsidega võitlema ja seal kaduma läinud isa otsima. Kuna MachineGames on William „B.J.“ Blazkowiczi seniste seiklustega (The New OrderThe Old BloodThe New Colossus) muljetavaldavalt hakkama saanud, ootan sellest koos sõbraga mängitavast uuest osast väga palju.

Tingimusel, et need 2019. aasta jooksul üldse ilmuvad, pean ära mainima ka järgnevad oodatud mängud:

The Last Night
Witchfire
Cyberpunk 2077
Death Stranding
Ghost of Tsushima
The Last of Us Part 2