fbpx

Computex on maailma üks uhkemaid ja suuremaid arvutitehnoloogiale pühendatud konverentse, mis toimub Taiwani pealinnas Taipeis. Suur osa arvutitehnikast (sealhulgas tsentraal- ja graafikaprotsessorid ning neile mõeldud emaplaadid) tehakse valmis just Taipei piirkonnas, mistõttu saab Computexil näha ka väga põnevaid prototüüpe. Teine võrdväärse olulisusega konverents on CES (Computer Electronics Show), millest oleme ka varem pikemalt kirjutanud.

Märtsis ja aprillis lasi AMD välja enda uuel Zen mikroarhitektuuril põhinevad protsessored koodnimega Ryzen, mille eesmärgiks oli protsessorituru ülesraputamine ja suurema tuumade arvuga CPUde tavainimestele kättesaadavamaks muutmine. Odavaim kaheksatuumaline protsessor Ryzen 7 1700 maksab vaid $320, kuid Inteli ainus vastand hetkel on i7 6900K, hinnasildiga $1050. Valemisse võib sisse arvestada ka üldise platvormi hinna, mis on AMD AM4 platvormiga võrreldes Inteli X99 kiibistiku puhul pea kahekordne.

Juba siis lubas AMD turule tuua veelgi kõrgema tuumade arvuga protsessoreid ning Inteli plaan oli lansseerida augustikuus enda uus X299 platvorm. Ryzeni tõelise edukuse tõttu oli Intel sunnitud aga enda uue platvormi ilmumist paari kuu võrra ette lükkama ning nii põrkasidki Computexil kokku uudised nii Inteli uutest Skylake-X ja Kaby Lake-X CPUdest ning AMD Threadripper protsessoritest.

Inteli Core X-seeria

Väga paljud inimesed mõtlevad Inteli X299 platvormist kui vastusest AMD Ryzen protsessoritele, kuid reaalsuses on tegu aastaid töös olnud plaaniga. Mikroprotsessorite arendus on väga kulukas ja pikaajaline protsess, mis võtab 18-24 kuud või rohkemgi (AMD Zen mikroarhitektuuri arendamine algas 2012. aasta augustis, nii et tegu on peaaegu viis aastat kestva projektiga). Uute Inteli protsessorite hinna osas võib aga spekuleerida ka edaspidigi – kas Ryzen sundis Intelit enda hinnastrateegiat veidi korrigeerima või mitte?

Lõppude lõpuks avalikustas Intel infot enda uute 2066-soklil põhinevate protsessorite kohta. Üks väga põnev osa on näiteks nimetamisskeemi muutmine – maailmas on nüüd olemas Intel Core i9 protsessorid, mis olid turule oodatud juba 2008. aastal, kuid teadmata põhjuste tõttu ilmavalgust ei näinud.

Turule ilmub lõppkokkuvõttes üheksa uut Inteli protsessorit. Neljatuumaline i5 7640X ning neljatuumaline ja kaheksalõimeline i7 7740X on Kaby Lake-X CPUd, mille olemasolu ei ole peaaegu ühelegi entusiastile selge – tavalistest Kaby Lake protsessoritest vaid mõnesaja megahertzi võrra erinevad tooted kaks korda kallimal X299 platvormil ei tundu üldse loogilisena. Eriti arvestades fakti, et kõik tabelis olevad protsessorid kasutavad jälle termopastal põhinevat protsessorikatte kinnitusmeetodit, mille tulemuseks on suured temperatuuriprobleemid. Eelmise 2011-v3 (X99 platvorm) soklid ja ka AMD Ryzen protsessorid kasutavad joodetud protsessorikatet, mistõttu temperatuure on palju kergem kontrolli all hoida. Samuti ei meeldi entusiastidele ka väga madal PCIe radade arv, mis on mitme videokaardi, M.2 SSD-de või muude laienduskaartide jaoks väga olulised.

Kuuetuumaline i7 7800X ja kaheksatuumaline i7 7820X on Skylake-X CPUd ning suurema PCIe radade arvuga (28, mis on entusiastidele mõeldud platvormi jaoks ikkagi väga madal). Need protsessorid toetavad ka neljaradalist operatiivmälu organisatsiooni, mis on loovtööga tegelevatele inimestele kasulik. Eralduv energiahulk on nendel protsessoritel samuti Kaby Lake-X mudelitest märgatavalt kõrgem – 140 W tähendab, et jahuti peab olema suuteline vähemalt 140 W soojust maha jahutama ning ülekiirendamisel kasvab see number üpriski korralikult. Hinna poolest ei ole 7800X ja 7820X konkurentidega jällegi võrreldatavad (Ryzen 5 1600 maksab umbes $220 ning Ryzen 7 1700 umbes $320 – mõlemad koos jahutiga, mida Inteli protsessorite pakendis ei ole), kuid on kindlasti oodata ka seda, et Inteli CPUd on kindlates testides ja töökeskkondades 7-10% kiiremad.

Inteli i9 7900X – kümne tuuma ja kahekümne lõimega CPU – on viimane tervikliku infopaketiga avalikustatud protsessor, millel hinnaks kolm ilusat üheksat ning mis toetab veelgi rohkem laiendusvõimalusi – 7900X-l on 44 PCIe rada. Eelmise põlvkonna i7 6950X (10 tuuma ja 20 lõimet) maksis üle $1700, mis on märgatavalt rohkem. Ülejäänud i9 protsessorite puhul ei ole veel teada midagi peale hinda ja tuumade arvu – rohkem infot tuleb arvatavasti E3 PC Gaming Show‘l, mida Intel sponsoreerib. Maksimaalseks konfiguratsiooniks on määratud 18 tuuma ja 36 lõimega i9 7980XE-l, mis maksab $2000.

AMD THREADRIPPER

Iga kord, kui ma kuulen AMD uue HEDT (ingl. k high end desktop ehk kõrgklassi lauaarvuti protsessorite üldnimetus) CPU perekonnanime, hakkab peas mängima suvaline 94. aasta heavy metal kitarrikäik. Nimetuse osas on inimesed enamasti jaotunud kahte gruppi – need, kellele see hullult meeldib ja need, kes seda absoluutselt ei salli.

Ametliku informatsiooni järgi teame me Threadripper protsessoritest väga vähe. Lipulaeva konfiguatsiooniks on 16 tuuma ja 32 lõime. Põnev on aga see, et kõik Ryzen Threadripper CPUd toetavad 64 PCIe rada, mis on mitte-serveri kiipides enneolematu. AMD sõnade järgi on selline lähenemine oluline loovtööinimeste jaoks, kes kasutavad mitut graafikakaarti – 64 PCIe rajaga saab panna X16 konfiguratsioonis tervelt neli videokaarti, mis saaksid maksimaalvõimsusel koostööd teha (tavaks on saanud, et mitmikvideokaardi süsteemis on ainult üks kaart X16 ning ülejäänud X8 või isegi X4 konfiguratsioonis). Testitulemused on näidanud, et ainult Nvidia GTX 1080 Ti (ainus videokaart hetkel, mis suudab kõiki mänge 4K resolutsioonil jooksutada) suudab X16 PCIe pesa läbilaskevõimet küllastada. Kõik teised videokaardid töötavad maksimaalvõimsusel ka X8 PCIe konfiguratsioonis.

Võrreldes Inteliga on Threadripperilt kindlasti oodata madalamaid hindu (lipulaeva hinnaks oodatakse $999 vs Inteli ekvivalendi $1700) ning jahedamat opereerimist, aga seejuures ka madalamat taktsagedust. Lõppjõudluse kohta ei oska keegi midagi kindlalt öelda, kuid eeldatakse, et Inteli protsessorid on 5-7% kiiremad. Kas see on väärt seda lisaraha, mida Intel küsib, ei oska keegi hetkel öelda.

AMD VEGA

Vega on RTG (Radeon Technologies Group  AMD graafikaüksus) kauaoodatud vastus Nvidia Pascal arhitektuuri kõrgklassi videokaartidele (GTX 1070, GTX 1080 ja GTX 1080 Ti), mis ilmus juba 12 kuud tagasi. Raja Koduri, RTG peainsener, on varem rääkinud Vega Frontier Editionist, mis oleks tehisintellekti ja masinaõppimise tööstusele mõeldud kaart. Vega FE ilmub 27. juunil, kuid informatsiooni selle hinna kohta veel ei ole (arvatavasti on tegu $999+ maksva tööriistaga). Mänguritele mõeldud RX Vega ootajad on aga jäävad edasi ootama — AMD CEO sõnade järgi ilmub RX Vega Siggraph tehnikakonverentsil juuli lõpus.

Mängudest näidati meile uut Prey’d, mis jooksis Threadripperi ja kahe Vega kaardiga masinas 4K resolutsioonil. AMD sõnade järgi oli testi eesmärgiks mitte näidata Vega jõudlust, vaid pigem seda, kuidas Threadripper suudab mitut võimsat graafikakaarti toetada (ehk PCIe radade efektiivsust).

Paljud fännid on ootamisest tüdinenud. Arvukate andmete järgi pidi kiip turule ilmuma 2017. aasta alguses, kuid erinevate kokkulangemuste tõttu lükkus see aina rohkem ja rohkem edasi. Jõudluse poolest eeldatakse, et RX Vega jääb umbes Nvidia GTX 1080 ja GTX 1080 Ti vahele, kuid see on ilma optimeeritud draiveriteta. Vega arhitektuur on väga lai teema, millest võib mõni teine kord täpsemalt rääkida.

Nvidia CEO Jensen Huang astus samuti Computexil üles, kuid suurem osa tema jutust oli pühendatud tehisintellekti- ja masinaõppimistehnoloogiatele, milles on Nvidia hetkel maailma edukaim. Sõltumata sellest mainis Huang uusi üliõhukesi (õhemad kui Apple’i MacBookid) Max-Q süleraale, mille südames tiksub GTX 1080 täisversioon – selline arvuti oleks võimeline mänge ka 4K resolutsioonil jooksutama.

Tänavune Computex oli pigem põnev. Algas nö. tuumade sõda – kelle protsessor on parem, võimsam ja pakub tarbijatele kõige rohkem oma hinna eest? Täpsemalt saame teada lähikuude jooksul. Graafikakaartide entusiastid aga jäävad kahjuks edasi ootama – Nvidia Pascal peakonkurent RX Vega on kindlasti tulemas, kuid paljude lootused on juba murtud.