fbpx

Taiwanis toimuv Computex on üks suurimaid tehnikamesse maailmas ning igal aastal avalikustatakse seal nii mõndagi põnevat. Millest rääkisid tehnikamaailma suurimad firmad tänavu?

Intel

Intel on olnud viimase aastakümne jooksul tsentraalprotsessorite turuliider. 2017. aastal lasi aga AMD välja kauaoodatud Ryzen protsessorid, mis raputasid nii tavakasutajate, entusiastide kui ka serverite turge. Käesoleva aasta aprillis tegi AMD ka järgmise sammu, lastes välja Ryzen 2000-seeria võimsamad ja efektiivsemad CPU-d.

Tööstus- ja tehnoloogiaprobleemide tõttu ei saa Intel tootmisprotsessi mõttes just kõige paremini AMD-le järgi jõuda, kuigi jõudluse ja efektiivsuse poolest on viimane ikkagi eespool. Inteli hirmu AMD ees oli tunda juba mullu, kui firma lükkas enda Coffee Lake ja Skylake-X mikroarhitektuuril põhinevate protsessorite turulejõudmist mitu kuud ettepoole, seda on aga tunda siiamaani, isegi tänavusel Computexil.

Intelil on erineva suurusega CPU-d – keskmine on suurim sokkel, mille peal oli 28-tuumaline protsessor.

Inteli suurimaks tõmbenumbriks oli 28-tuumaline protsessor, mis jooksis 5-l Ghz-il. Intel teadis, et AMD tahab välja lasta 24 tuumaga Ryzen Threadripper 2 CPU, mistõttu oli antud Inteli atraktsioon küll kiiruga kokku pandud, kuid kindlasti avaldas meediale suurt muljet.

Reaalsuses oli tegu Skylake-X mikroarhitektuuril põhineva Xeon Platinum 8176 protsessoriga, mis oli jahutatud ülivõimsa, umbes -10 °C juures jooksva jahutusseadmega. Samuti ei mainitud ei voolutarvet (näiteks 4,9 Ghz-il jooksev 18-tuumaline Core i9 7980XE tarbib üle 600 vatti) ega ilmumiskuupäeva… kui too seade üldse peakski tavakasutajani jõudma.

AMD

AMD näitas sel aastal uusi tooteid nii oma tsentraal- kui ka graafiliste protsessorite perekondadest.

CPU-de puhul rääkis AMD suures osas oma uuest, 32 tuuma ja 64 lõimega teise põlvkonna Ryzen Threadripperist. Kui eelmise põlvkonna Threadripperi lipulaev oli 16 tuuma ja 32 lõimega, siis tänavu otsustas AMD mitte lihtsalt uuele, 12 nm tootmisprotsessile üle minna, vaid ka kahekordistada tuumade arvu. Antud protsessorid on tagasiühilduvad X399 kiibistikku omavate emaplaatidega, kuid peab kindlasti arvestama, et emaplaadi komponendid (näiteks VRM-id ja kondensaatorid) vajaksid korralikku jahutamist. Seda seetõttu, et Threadripper 2 hakkab tarbima kuni 250 vatti.

Graafiliste protsessorite osas ei olnud AMD-l nii palju põnevat rääkida. 2018. aasta lõpus ilmuvad eelmisel aastal pettumust valmistanud Vega GPU-d parema, 7 nm tootmistehnoloogia baasil. See võimaldaks nendel kiipidel olla 1,35 korda võimsamad, kaks korda energiatõhusamad ning kaks korda väiksemad. Kuna aga tegu on tuliuue tootmistehnoloogiaga, ei näe mängurid 7 nm-il põhinevat Vegat ilmselt veel pikka aega.

Nvidia

Nvidia on aastaid olnud graafikakaartide turul liidriks, mistõttu on firma läinud ka veidi ülbeks, arvestades näiteks Geforce Partner programmi ja selle tühistamist. Computexi jooksul pidas Nvidia tegevjuht ettekande, kuid nagu on kombeks saanud, rääkis ta vaid tehisintellektist ning isesõitvatest autodest. Küsimustele, mis puudutasid uusi Geforce videokaarte, vastati väga müstiliselt ning kindlat vastust ei saanudki peale: „Mitte varsti“, mis on omaette subjektiivne väljend.

Nvidial on nüüdseks nii suur turuosa ja nii tugev maine mängurite seas, et tehnikagigant ei peagi enam oluliseks viimaste nimel pingutamist, sõltumata sellest, et just neile müüdavad videokaardid moodustavad jätkuvalt firma suurima tuluosa.

Kokkuvõtteks võib öelda, et Intel ei näidanud meile midagi tõeliselt põnevat (28-tuumaline protsessor oli lihtsalt meediakäik), AMD Threadripper 2 on oma 32 tuuma ja 64 lõimega lati eriti kõrgele tõstnud ning Nvidia ikka vaikib, kuid me kõik teame, et seda hulgaliselt toodetavat GDDR6 videomälu peab keegi ju sisse ostma…