fbpx

Kellele meeldib golf? Ei, päriselt nagu? Toksid mingi metallkaikaga valget palli mööda muru, et see ühel hetkel auku vupsaks. Kõva häält teha ei tohi, mis tähendab, et emotsioone tuleb vaka all hoida. Kui tegemist on võistlusega, siis kommentaatorid sosistavad, uinutades vaatajaid veelgi rohkem unele. Lisaks oli kellegi arvates hea idee teha püksi topitud polosärgist ja khaki pükstest spordi ametlik vorm. Võeh!

Ja ometigi kubiseb mu minevik erinevatest mängudest, mille temaatikaks justnimelt toosama meeletult igav spordiala. Kuidas on võimalik, et virtuaalsel kujul on see aktsepteeritav, ent reaalses maailmas jälgimine mõjub ajule nüristavalt? Heidame pilgu peale mõnele golfimängule, mida kogenud olen ning uurime, mis neis kütkestavat.

What the Golf?

What the Golf? on golfimäng inimestele, kes jälestavad golfi. Kui esimese taseme jooksul ajad tõepoolest golfipalli auku, siis juba järgmisel ekraanil lennutatakse lipu poole juba golfijat ennast. Seejärel rullitakse mööda mäetippe suurt maja niivõrd suure hooga, et jääb mulje, justkui oleks arendajad saanud valesti aru, mida kujutas endast mäng House Flipper. Kuskil seal taustal eksisteerib ka mingi loohõnguline element, kus võideldakse kurja arvuti vastu.

Kui tõetruu see on: Ma ei tea, kas sa lugesid eelnevat kirjeldust?

Lõbufaktor: Kuigi osad üksikud levelid ei sõltu oskustest, vaid füüsikamootori kapriisidest, on üleüldine jaburus lihtsalt fantastiline. 99% puhast lõbu ning 1% vandumist, kui kaljunukilt alla sõitev auto su golfipalli endaga surma kaasa võtab.

Tiger Woods ütleks: „See on spordi häbivääristamine!“

Golf With Your Friends

See kõlab küll uskumatuna, ent eksisteerib teatud versioon golfist, mis on tarbitav ka päris maailmas. Selleks on kõnealuse spordiala miniatuurne versioon, mille eesmärk (tahaks auku saada) jääb samaks, kuid teekond sihtmärgini on tunduvalt lustakam. Räägin muidugi minigolfist – teadaolevalt ainus pallimäng, kus tuulikutega võitlemine on igati mõistlik tegevus ja mitte donquijoteliku vaimuhaiguse vili. Golf With Your Friends lubab, noh, golfida koos enda sõpradega.

Kui tõetruu see on: Reaalsus kaob sel hetkel, kui sa avastad, et saad enda golfipallile ükssarviku sarve pähe panna. Samuti eiravad virtuaalsed golfipallid kõiki füüsikaseaduseid veega kokku puutudes. Uppumise asemel ujutakse või põrgatakse vee pinnal nagu vedru.

Lõbufaktor: Ma käisin möödunud aastal Pärnu rannas sõpradega minigolfi mängimas. Oli ääretult palav ning me saime peaaegu päikesepiste. Lõbus oli sellest hoolimata. Golf With Your Friends on umbes sama, aga ilma kuumusest tuleneva ebamugavuseta. Seega – parem!

Tiger Woods ütleks: „Mulle sellised lapsikused pinget ei paku.“

Wii Sports

Vastupidiselt üldlevinud arvamusele ei olnud Wii Sports kõigest veidralt üldise nimega bowlingu-mäng. Tegelikult oli iga Wii konsooliga kaasa tulevale plaadile kavalalt ära peidetud (s.t. et igaüks neist oli avamenüüst hõlpsalt leitav) veel neli erinevat spordiala: tennis, pesapall, poks ja, arvasite õigesti, golf!

Kui tõetruu see on: Kuna Wii puldiga vehkimise täpsus ei olenenud tegelikult mängija asendist, võib see olla ääretult tõetruu (seisad teleka ees püsti, plastikust golfikepp ümber puldi tõmmatud, khaki püksid jalas) või selle absoluutne vastand (lösutad diivanil, pult on paljas ja võibolla sina ka).

Lõbufaktor: Golf kuulub vaieldamatult kogumiku parima viie mängu hulka. Kahjuks on see spordiala, mida sa proovid siis, kui kõiki teisi on juba tüdimuseni mängitud. Alternatiivselt proovid sa seda esimesena, et pärast enam ei peaks.

Tiger Woods ütleks: „Kui midagi juba pihku võtta, siis võiks see vähe toekam asi olla!“

Golf Story

Kui hakatakse rääkima rollimängudest, kujutame ette eepilisi seikluseid rüütlite ja maagide seltsis, kelle eesmärgiks päästa see õnnetu pall, mida nimetame Maaks. Golf Story pajatab aga loo, kuidas üks tüüp käib mööda erinevaid golfiklubisid ringi ja üritab taasleida enda armastust kõnealuse spordi vastu. See on maru, vahva ning maruvahva (kuigi huumor ei pruugi igaühele olla)!

Kui tõetruu see on: Noh, golfireeglid on samad, mis päris eluski. Küll aga kannatab autentsus pisut siis, kui golfiklubi zombide rünnaku ohvriks osutub.

Lõbufaktor: Noh, golfireeglid on samad, mis päris eluski. Küll aga tõuseb lõbufaktor pisut siis, kui golfiklubi zombide rünnaku ohvriks osutub.

Tiger Woods ütleks: „Issand, milline jumalik lugu, kas see on Shakespeare?“

Golf

Paljud minuealised kasvasid üles koos kollaste kassettidega, mis tegelikkuses hiinlaste poolt varastatud Nintendo Entertainment Systemi mänge sisaldasid. On seega veidike veider mõelda, et tutvusin esmakordselt džentelmenliku spordialaga, olles samal ajal kõige ebadžentelmenlikum piraat. Golf ei raiska mängija aega. Nagu teose lühike ja konkreetne nimigi, läheb mäng kohe asja juurde. Löö pall auku ja ära mölise!

Kui tõetruu see on: Võttes arvesse, et tegemist on 8-bitise süsteemiga… liigagi.

Lõbufaktor: Üheks mu lemmikkassetiks oli pisut alla 30 mängu sisaldav tumeoranži kestaga andmekandja. Selle mängituimateks mängudeks olid Golf ja Pinball. Ma ei ole päris kindel, mida see minu (või üldse Golfi lõbufaktori) kohta ütleb.

Tiger Woods ütleks: „Nad ei tee enam golfimänge nagu neid vanasti tehti…“

Tiger Woods PGA Tour 13

Olid ajad, mil Isaac Clarke’i suurim sõber Tiger Woods oli golfimaailma postripoiss ning tema nime kleebiti EA iga-aastase spordimängu külge. Nüüdseks on sellest järgi pigem toredad mälestused, sest golfikepp polnud ainus asi, mis Tigeril mõtetes oli ning nii tõmmatigi enda karjäärile vesi peale. Õnneks või kahjuks on spordimängud igavesed – neist on äärmiselt raske lahti saada. Nii ongi nende juurde lihtne naasta ja mõelda, et nojah, tegelikult on vist golf ikkagi okei.

Kui tõetruu see on: Mängus on Tiger Woods, kes mängib golfi. Tõetruum on raske olla.

Lõbufaktor: Ostsin omal ajal enda Xbox 360 jaoks eraldi HDMI kaabli (konsooli endaga kaasa ei tulnud). Peamiseks põhjuseks oli see, et ma saaksin Tiger Woods PGA Tour 13 ilusama graafikaga mängida. Tehke omad järeldused.

Tiger Woods ütleks: „Ma ei tea, kes on see kena poiss kaanel, ent ma usun, et lisaks suurepärastele golfioskustele on ta ka truu abikaasa.“