fbpx

Tõotatud aeg on lõpuks ometi kohale jõudnud. Saame kauaoodatud PlayStation 5 esmaesitlusest rääkida mineviku võtmes. Meile näidati tohutus koguses erinevaid mänge, mis PS5 konsoolile järgmiste aastate jooksul jõuavad ja muidugi saime viimaks ometi silmata konsooli ennast. Järgnevalt toome teieni kokkuvõtte olulisemast.

Futuristliku ruuteri ilmega PS5

Olgem ausad, see pole sinu isa PlayStation! Sony järgmise põlvkonna mängumasin on üpriski julge välimusega, meenutades ulmefilmidest nähtud seadmeid. Aasta lõpus ilmuvast konsoolist jõuab turule kaks versiooni: üks füüsilise kettaseadmega ning teine ilma. Ainult digitaalseid mänge jooksutav Digital Edition näeb välja sümmeetrilisem (eriti kui masinad pikali panna), ent eks lõppkokkuvõttes loevad ju mängud. Ja neist rääkides…

Miles Morales astub lavale!

Marvel’s Spider-Man oli fantastiline mäng (olgugi, et minu esmamulje ei pruukinud seda kohe kinnitada). Peter Parkerina virtuaalse New Yorgi majade vahel vihisemine oli lihtsalt fenomenaalne ajaviide (ja kuskil taustal oli mingi lugu ka)! Juba selle aasta lõpus saame seda kõike uuesti kogeda, ent sel korral juba noore Miles Moralesi saabastes. Küll pole tegemist aga täisväärtusliku järjeosaga, vaid pigem kõrvalseiklusena. Parimaks näiteks Unchartedi seeria viimane üllitis Lost Legacy.

https://www.youtube.com/watch?v=gHzuHo80U2M

Horizon: Zero Dawni järjeosa saab (õnneks) uue nime

Horizon: Zero Dawn oli oma jaburalt mittemidagiütlevale nimelevaatamata  üks 2017. aasta parimatest mängudest. Varasemalt vaid üksikisikuvaates tulistamismänge vorpinud Guerilla tõestas, et nad oskavad enamat kui vaid  kitsastes koridorides püssitoruga vehkida. Suure avatud maailmaga kolmanda isiku vaates seiklusmäng saab lähitulevikus järjeosa, mil sel korral nimeks Horizon: Forbidden West – nimi, mis taaskord mittemidagiütlev, ent samas tunduvalt parem kui ta eelkäija oma.

Bluepointi järgmine projekt on selgunud!

… Ning selleks on uusversioon mängust, mis pani aluse soulslike žanrile – Demon’s Souls. Taaskord on stuudio kätte usaldatud üks aegumatu PlayStationi mäng, et see uues kuues uuele publikule mängimiseks kõlbulikuks saaks (mäletatavasti vastutasid nemad ka legendaarse Shadow of the Colossuse uusversiooni eest)!

Ratchet and Clank tuleb tagasi (aga ilma kahemõttelise naljata)

Aastal 2016 üritati lustakale platvormimis-tulistamismänguseeriale Ratchet and Clank uus algus anda. Sellega saadi ka päris edukalt hakkama (selgus, et isegi meie oleme seda mängu mänginud!). Järjeosas duo naaseb, ent sel korral kaasneb mölluga ka erinevate dimensioonide lõhestumine ja ajas ning ruumis ringihüppamine. Kahjuks on alapealkiri Rift Apart küll tore pun, ent mitte kahemõttelise alatooniga nagu kõik eelnevad osad on olnud. Võibolla nad lootsid, et seksuaalse alatooniga pealkirja mittekasutamine ei tekita internetikasutajatel tahtmist luua pornograafiat Ratcheti naissoost versioonist? Nad vist hindasid internetti väga valesti…

Resident Evil 8 jätkab 7. osa poolt sissetallatud rajal kõndimist

See tähendab, et Resident Evil Village nime (?) kandev sissekanne toob tagasi paljude poolt kiidetud üksikisikuvaate, mis aitas mängijatel paremini sisse elada ja seeläbi tihedamalt aluspesu vahetada. Uus episood toob tagasi eelmise korra peategelase Ethani (kes nähtavasti taaskord käest ilma jääb), lisab aga valemisse libahundid, lumised nõlvad ja hiiglaslikud kindlused. Mul on juba praegu hirmus!

GTA V ilmub juba neljandat korda

Tegemist on äärmiselt märkimisväärse uudisega. GTA V jõuab ka uue generatsiooni konsoolidele, mis omakorda annab mõista, et uudiseid GTA 6 kohta peame veel äärmiselt kaua ootama. GTA V maandub järgmise põlvkonna mängumasinatel 2021. aastal.

Kõik need indie-mängud

Mis oleks üks konsool ilma indie-mängudeta? Kes ikka jõuab kõiki neid AAA-märuleid tarbida, tahaks ju vaheldust. Nimekirjast leiame selliseid ägedaid nimesid nagu Bugsnax, Goodbye Volcano High, Jett: The Far Shore, Kena: Bridge of Spirits, Little Devil Inside, Oddworld: Soulstorm, The Pathless, Stray ja Solar Ash.

Ghostwire: Tokyo näeb välja ülituus!

Shinji Mikami ja Tango Gameworksi mullu välja kuulutatud õudusveidruse olemus on nüüdseks pisut selgemaks ja tulemus on üsnagi positiivne! Mäng on üksikisikuvaates, sõrmepüstolitega saab kummitusi tulistada, Tokyo tänavatel luuravad ringi ilma peadeta kollitüdrukute vaimud. Mida enamat ühelt mängult tahta?

Need muud mängud

Okei, osad mängudest olid pisut unustatavad. Võibolla on asi selles, et treilerid ei sisaldanud just palju infot (Project AthiaPragmata) või hoopis asjaolus, et neid võib liigitada kohustuslike launch mängude hulka. See tähendab, et nii mängitavus kui stiil on pigem laialivalguvad ning plaadid võib igaveseks riiulisse tagasi panna (või PS5 digitaalse versiooni soetajate puhul andmed kettalt kustutada) kui uued ja paremad mängud ilmuvad (Godfall). Samuti ei oska midagi öelda spordimängude kohta (NBA 2K21), lastemängu Sackboy: A Big Adventure ega selle Arkane’i ajaga mängiva mängu (heh) Deathloop kohta. Need on… toredad?

Hitman 3!

Love me some Hitman!

Ma unustasin mitu korda ära, et ka Gran Turismo 7 kuulutati välja

Päris ausalt! Sony presentatsioon kestis pisut üle tunni ning selle vältel meenus mulle mitu korda, et „ahjaa, seda ju ka näidati.“ Mis me oskame öelda, automängud on automängud ning pole paremat viisi, kuidas demonstreerida oma konsooli graafilist võimekust, kui manada ekraanile päikesekiiri tagasi peegeldavad superautod. Gaasipedaalile vajutamine paneb puldi värisema ja nii edasi, ja nii edasi…