fbpx

Kaks aastat tagasi ilmus mu mängumuusikapalade TOP 10. Pärast seda on mu kõrvu paitanud uued lemmikud ja meenunud mitmed vanad, mis oleks pidanud juba esimeses nimekirjas poosetama.

Jagan teiega veel 10 lugu, mis mind rohkem kõnetanud. Kuigi taas oleks mitmel korral võimalus, hoidun ka seekord ühest mängust mitme loo valimist – kuid linkide taga on kõrvakulda veelgi! Küll aga ei suutnud ma hoiduda välja toomast hulga treilerimuusikat.

The Immortals – Techno Syndrome
Mortal Kombat

Alustuseks võla likvideerimine. Kuidas on võimalik, et see mul esimese artikli ajal meelde ei tulnud!? Ebareaalne! Vaatamata tõigale, et võitlusmängud mind ei kutsu ja ma pole vist ühtegi Mortal Kombatit proovinudki, on seda 1993. aasta superenergilist lugu kuulata saanud oi kui palju! Kindlasti on Mortal Kombati „Techno Syndrome“ (mitte Theme Song, nagu seda vahel ekslikult nimetatakse) ka vanim mänguga seotud pala, mis mul kõrva jäänud.

Johan Skugge & Jukka Rintamäki – A Theme for Kjell
Battlefield 4

Olen kiitnud nii Battlefield 4 kui selle heliriba, aga nüüd on aeg ja koht see üks eriliselt esile tuua. Fantastiline pala, mis muutis eriliseks nood kaks stseeni mängus, kus see kõlas. Tähelepanuväärne on ka pealkirja taust. Kas teadsite, et nimi on autoõnnetuses hukkunud DICE-i töötaja Kjell Reuterswärdi mälestuseks?

Brian Tyler – Far Cry 3
Far Cry 3

Väga imelik. Mängisin Far Cry 3 otsast lõpuni läbi, aga ükski helipala kõrva ei jäänud. Võibolla sellepärast, et mängu vahvad aspektid vaheldusid pidevalt nõmedustega, mis ei lasknud mul mänguga lõplikult suhestuda. Aga millalgi arvas YouTube, et kuna ma kuulan pidevalt suurepärase helilooja Brian Tyleri filmilugusid (nt „Neela Drift ja „Brake’i“ tunnusmeloodia), siis äkki meeldiks mulle ka tema Far Cry 3 viisid? Ja mis sa kostad – harukordselt läks tehisintellekti soovitus täppi! Ringiga tagasi Far Cry 3 juures ja riburadapidi avaldusid pärlid nagu „Falling Into A Dream“ ja „“Further“. Kuid kõige-kõigem on ikkagi põhiteema.

MGK ft. Ester Dean – Invincible
Watch Dogs

Jätkan Ubisoftiga. Watch Dogs oli päris lahe, aga kõiki muusikapalu ma vist lahti ei lukustanud. Enamik sealsest helireast mind ei köitnud ning nii oli nende jahtimine tähtsuselt viimane asi. Paari erandiga. Ühe vaheklipi ajal käis kena meloodiake, mida mul pole õnnestunud taasleida, ja MGK „Invincible“ ft. Ester Dean. Pole üldse stiil, mida ma üldiselt kuulan, kuid see pala on ülikõva. Kopeerib muidugi Eminemi ja Rihanna „Love The Way You Lie“ hitti, aga mis siis. Või äkki seetõttu see mulle meeldibki?

Chris Detyna(?) – Terminator Resistance Credits
Terminator: Resistance

Eelmises TOPis oli üks kidrapala ning ei saa selgi korral teisiti. Seekordnegi on see vanema viisijupi uustöötlus läbi silmade vaates märulist. Terminator: Resistance’ist, millega mul oli päris tore. Samuti meeldib mulle, kuidas heliloojad (Chris Detyna, Jakub Gawlina või Leszek Górniak) Brad Fiedeli legendaarset „Terminatori“ teemamuusikat miksinud on. Heliriba loob edukalt ohu, pinge ja kurbuse momente. Minu lemmiktöötlused on Jennifer Love Scene (aka Love Theme) ja Credits (aka End Theme), aga ka Main Theme ja Final Battle Theme B. Kahjuks pole mängust ametlikult heliriba välja antud ja muusikarippijad on lugude nimetamisega omavolitsenud.

https://www.youtube.com/watch?v=Y33VWV15QqM

Dirk Reichardt – Libertas
1 1/2 Ritter – Auf der Suche nach der hinreissenden Herzelinde

Oh, kust ma alustan! Selle looga seotult on mul nii palju mälestusi, et ajaliin on juba sassi minemas. Tõenäoliselt jäi mulle suurepärase pildiküljega hiireklikiseiklus 1 1/2 Ritter – Auf der Suche nach der hinreissenden Herzelinde silma, kui uurisin Saksa stuudiot Daedalic Entertainment. Mänguke, mis ilmus ainult saksakeelsena, oli 2008. aastal tähelendu alustava stuudio üks esimesi linnukesi. Seiklus tehti kompanjoniks samanimelisele Til Schweigeri (kes oli mu radarile välgatanud juba „Driveni“ ja „Far Cryga“ enne „Inglourious Basterdsit“) ajaloolisele komöödiale. Kuigi silma oli rõõmustamas ka „Iron Sky“ eelne Julia Dietze ning kaasa lõi hüpnootiline Udo Kier, osutus linateos juraks. Minu pettumus oli ikka päris kõva, sest filmi ja sobivate subtiitrite hankimiseks olin kulutanud tohutult energiat.
Filmijahi üheks ajendiks oli aga selle kodulehel kõlanud meloodia, mis oli siis üks kauneimaid asju, mida ma eales kuulnud! See oli üks vähestest kordadest, kus ma asusin uurima lehe koodi, et võimalusel helifail sealt välja koukida – ja kätte ma selle sain!

Hoolimata tõigast, et ma saksa keelt ei mõiganud, proovisin mingi aeg ka mängu (mis oli kiidetum kui film) demo ja kuna sama imeline lootusrikka alatooniga pala on seal menüümuusikaks, on sel täielik õigus siin presenteeritud olla!

Giles Lamb – Dead Island Trailer Theme
Dead Island

10 aasta eest linastus E3 2011 mängumessil zombimängu Dead Island treiler, mis raputas vaatajaid. Nii visuaalne kui akustiline külg olid absoluutselt briljantsed ja seda kolmeminutilist klippi imetleti üha uuesti ja uuesti. Kurblugu on siiani briti helilooja tuntuim saavutus, kuid sellist latti ongi raske ületada.

John Murphy – Adagio in D Minor
Civilization VI

Nagu eelmise muusikatopi juures, teen ka seekord tiba sohki ja lisan palu, mis mängudega seotud kaudsemalt. Näiteks selle, mis on võimendanud tohutult paljude treilerite emotsioone ning nende hulgas väga õnnestunult ka Civilization VI väljakuulutamistreileris. John Murphy on loonud filmidele mitmeid imelisi heliteoseid (nt vapustav „The Boathouse“ „The Last House on the Leftist“!), aga algselt suurepärases briti ulmefilmis „Sunshine“ kõlanud „Adagio in D Minor“ ja selle versioonid on seni tema tähtteos.

https://www.youtube.com/watch?v=ER3ir2jeXNQ

Cut Throat Logic ft. Raven – We Own The Night
Battlefield Hardline

Millegipärast tundub mulle, et osalt Miamisse paigutatud tegevusega Battlefield Hardline’i üheks eeskujuks oli 80ndate hittsari „Miami Vice“. Battlefield Hardline ise oli aga pettumus, kust häid aspekte pidi otsima. Üheks leiuks oli see aiapeol taustaks kõlanud viisike. Üldiselt kergelt märkamatuks jääda võiv, kuid mulle torkas kõrva, kuna meenutas 90ndaid, mil Miami detektiivide tandem Floridat kriminaalsest kõntsast Eesti telekanali vahendusel puhastas. Miks too 2011. aastal ilmunud hea tuju lugu minu jaoks 90ndate popi maiguga, on seletamatu, kuid tänu mäluretkele – eriti just esmaspäeva hilisõhtute kultussarjaga veedetud hetkedesse – viimise tõttu meelde jäi.

Gary Glitter – Rock and Roll Part 2
Donkey Kong Land 2

Lõpetame ka seekord energiapommiga. Täna teine lugu, mis esinenud vaid reklaamis. Pealegi mängu juures, millest ma ei tea muud, kui et üks ahv platvormib Nintendo Game Boy pihukonsoolil. Et saada USA turg Donkey Kong Land 2-te ostma, tegi Nintendo 1996. aastal tantsivate primaatidega video, kus kasutas Gary Glitteri hitti. Kuni võluva „Jokeri“ filmi ilmumiseni olin selle loo täiesti unustanud. Pole ka ime, sest autor on taunitud ja kuskil ei taheta seda enam kasutada. Aga kas peab loomingut karistama? 40 aastat vana muusikapala pulbitseb siiani vitaalselt ja loodetavasti leiab veel väljundeid.