fbpx

Hiljutises Tele2 blogis ilmunud postituses kirjutab Mihkel Raud, et kuigi mängud teda pikalt ei köitnud, siis viimasel ajal on ta hakanud mõistma, et videomängud võivad nõuda vaimset pingutust ja aidata ka lõbusalt aega surnuks lüüa. Raud möönab isegi, et kaalub konsooli soetamist ja lõpetab oma usutluse ajatu küsimusega: kas PlayStation või Xbox? Ja millisest mängust peaks alustama? Kuigi need dilemmad plaanib ta lahti harutada Google’i ja Amazoni abil, siis soovib ka Level1 oma õla alla panna ja aidata Mihkel Raual saada mänge mängivaks moodsaks vanainimeseks!

Martin soovitab: Mihkel, vali PlayStation 4!

Alates debüüdist 2013. aastal on Sony uusim mängumasinat PlayStation 4 müüdud üle 50 miljoni konsooli ja hea põhjusega – tegu on kasutajasõbraliku masinaga, mis pakub hulgaliselt köitvaid eksklusiivmänge ja rahuldavaid tehnilisi lahendusi.

Tehniliselt on PlayStation 4 oma põhikonkurendist Xbox One’ist veidi üle. Masin peidab endas mõneti suuremat jõudlust, mis realiseerub paremas pildikvaliteedis. PlayStation 4 on võimeline kuvama pilti 1080p resolusiooniga, samas kui Xbox One’i resolutsioon tihtilugu üle 900p ei tõuse. Kuigi kahe konsooli vahelised graafilised erinevused ei ole märkimisväärsed, tähendab kõrgem resolutsioon, et PlayStation 4 näitab võrreldes oma konkurendiga mõneti krõbedamat pilti.

Valida on võimalik mitme erineva PlayStation 4 versiooni vahel. Originaali kõrval on Sony turule toonud ka PlayStation 4 Slimi, mis on tavakonsoolist väiksem, vaiksem ja tõstab kõvaketta mälumahu 500GB juurest 1TB-le. Märkimisväärsemaid tehnilisi uuendusi toob kaasa eelmise aasta lõpus välja lastud PlayStation 4 Pro, mis on võimeline (erinevalt hetkel saadaval olevatest Xbox One’i versioonidest) kuvama 4K resolutsiooni. See ei tähenda aga, et kõik mängud hakkavad automaatselt ülihead välja nägema, kuna Pro lisavõimsuse realiseerimiseks peavad mängude arendajad välja töötama vastavad uuendused, mis võimaldavad nende teosel uue mängumasina jõust maksimumi välja pigistada. Mitmed stuudiod on juba oma mängudele Pro toe lisanud, kuid kaugeltki mitte kõik. Lisaks, Prost võidavad kõige enam 4K telerite omanikud ning selle puudumisel on tõus pildikvaliteedis pigem marginaalne.

Möödunud aasta oktoobris tõi Sony turule ka virtuaalreaalsusprillid PlayStation VR, mille näol on tegu ühe kõige kättesaadavama ja odavama võimalusega virtuaalreaalsuse kogemiseks. Kuigi konkurendid HTC Vive ja Oculus Rift pakuvad paremat pildikvaliteeti, eeldavad mõlemad variandid võimsa arvuti olemasolu ja kopsaka rahapataka väljakäimist. PS VR on aga ühilduv iga PlayStation 4 konsooliga ja on Eestis saadaval umbes 400€ eest. Tegu pole mõistagi tühise summaga, kuid võrreldes Oculus Riftiga, mille hind Eestis küündib 800€, ja HTC Vive’iga, mis maksab üle 1000€, on PS VR-i näol tegu kõige rahakotisõbralikuma lahendusega. Kuigi Sony virtuaareaalsusmängude kataloog pole veel kõige eeskujulikum, on valikus siiski mitmeid nauditavaid teoseid, näiteks ThumperJob SimulatorBatman Arkham VR ja Resident Evil VII.

Kuigi sõpradega internetis mängimiseks on vajalik astuda PlayStation Plusi liikmeks, mis maksab umbes 50€ aastas, on tegu enamasti funktsionaalse teenusega. Enamasti, kuna vahel võib esineda tõrkeid ja „musti auke“, mil sisselogimine on raskendatud. Lisaks sellele saavad PS Plusi liikmed igakuiselt tasuta mänge. Veel on PlayStationit võimalik kasutada filmide ja muusika nautimiseks, näites Netflixi ja Spotify vahendusel, ning internetis surfamiseks. Modernne konsool on disainitud meelelahutuskeskuseks ning mängude mängimine on vaid üks viis masina kasutamiseks.

Mida mängida?

PlayStationil on häid mänge palju ja kui taustateadmised puuduvad, võib lõputuna näiv valik panna pea ringi käima. Ära heida meelt, Mihkel, küllap leiame sullegi midagi meelepärast!

Horizon: Zero Dawn

 

Kes meist poleks unistanud mõõtu võtta mäesuuruse rakette ja lasereid sülgava metalse kotkaga, olles ise varustatud vaid vibu ja odaga? Märtsis ilmunud postapokalüptiline seiklusmärul Horizon: Zero Dawn muudab selle unelma reaalsuseks. Mäng võeti soojalt vastu nii kriitikute kui ka mängijate poolt ja on üks kaunemaid konsoolimänge, mis eales loodud.

The Last of Us

The Last of Us on üks parimaid näiteid tõestamaks, et videomängud võivad pakkuda sama emotsionaalselt sügavaid kogemusi kui parimad filmid ja kirjandusteosed. Joeli ja Ellie teekond läbi kokkuvarisevate Ühendriikide on jätnud mänguajalukku unustamatu jälje ning on uutele tulijatele võrratu näide meediumi võimekusest rääkida sügavalt inimlikke lugusid.

Unchartedi-seeria

Uncharted on Indiana Jonesi ja iga teise Hollywoodi märuli armuvili. Tegu on PlayStationi mänguajaloo vaieldamatu alustalaga ja kuigi pärast nelja mängu on seeriaga (vähemalt praeguseks) lõpparve tehtud, oleme peategelase Nathan Drake’i seltsis otsinud kadunud aardeid, külastanud iidseid müütilisi linnu, omandanud väärtuslikke õppetunde ja veetnud aega hästi kirjutatud ja kergesti samastutavate karakteridega.

The Last Guardian

Sa oled väike poiss, kes peab põgenema salapärasest müütilisest linnast massiivse koera-linnu hübriidi abil. Sellega on kõik öeldud.

Siin ta on, Mihkel, puust ja punaselt – kui plaanid osta koju mängukonsooli, siis su valik peaks langema PlayStation 4 peale!

Sten soovitab: Mihkel, vali Xbox One!

Mihkel, ma ei hakka sulle puru silma ajama – kui Xbox One 2013. aasta novembris välja tuli, oli Microsofti meestel raskusi, et Xboxi osakonna eelmise peamehe ebaõnnestunud ideid vaiba alla pühkida. Sellega saadi siiski hakkama ning tänaseks päevaks on Xbox One’i müüdud kõvasti rohkem kui nende eelmist mängumasinat Xbox 360 (mis samuti korraliku kaldega mäest üles pidi rühkima, aga see on juba teine teema). Fakt on, et Xbox on võitleja!

Kui sul on soov juba täna uue Xbox One’i omanikuks saada, siis kõige mõistlikum oleks vaadata Xbox One S mudeli suunas – see on mõõtudelt 40% väiksem kui masina esmane versioon ning seda on võimalik soetada ka suurema kettaruumiga. Kuna tänapäeva mängud haukavad kõvaketta küljest meeletuid ampse, siis miks mitte osta konsool, milles kohe sees 2TB suurune andmekandja. PS4 mudelid 1TB-st kõrgemale hetkel ei liigu. Lisaks saab Xboxile lisada ka välise kõvaketta, kui ruumipuudus näpistama hakkab (ning seda võib ta tegema hakata, sest tänu tagasiühilduvusele on Xbox One’i mängukogu üpriski suur!). Ahjaa, konsool omab ka kõige mugavamat mängupulti, mis eal kokku on pandud.

Kuigi Martini väide kahe artiklis mainitud konsooli resolutsioonide erinevuse kohta peab suuremas osas paika, ei kehti see kindlasti sajaprotsendiliselt – ka Xbox One’i peal leidub mänge, mida kuvatakse 1080p resolutsioonil 60 kaadrisekundiga. Xbox One S lisab sellele omakorda ülisuure ülatusega HDR10 pildikvaliteedi ning, kui mängimisest vaheldust vaja, võimaluse 4K kvaliteediga videoid ja filme vaadata. Muidugi, taaskord on selle võidu kasseerimiseks vajalik vastavaid pakkumisi võimaldava teleri olemasolu.

Kui mõte Xboxist sind keskmiselt pist rohkem erutab, ent sul ei ole selle ostuga kiire, tasub oodata tänavuse aasta lõpuni, mil ilmub hetkel Project Scorpio nime kandev konsool. Tegu on Xbox One’i edasiarendusega, mida saab juba praegu pidada maailma kõige võimsamaks mängukonsooliks (võttes arvesse, mida kõike selle masina sisemusest leida võib). PlayStation 4 Pro häbisse jättev mängumasin suudab pakkuda kõrgresolutsioonist 4K tuge mängudele ning ohtralt muid võimalusi. Sellest aga saame rääkida rohkem juba järgmisel nädalal, kui toimub maailma suurim elektroonikamess E3.

Hetkel Xbox One ühtegi virtuaalreaalsusseadet ei toeta, aga see ei tähenda, et sellele siinkohal VR-ile totaalselt kriipsu peale saaks tõmmata. Nimelt on Project Scorpio näol tegu masinaga, mis saaks virtuaalreaalsuse kuvamisega vägagi edukalt hakkama, seega pigem on tegu kõigest aja küsimusega, millal see juhtub. Samuti tutvustas Microsoft paar aastat tagasi oma liitreaalsusseadet HoloLensi, mis omab ohtralt potentsiaali.

Nagu ka PlayStation 4 puhul, tuleb siin internetis mängimise eest maksta. Xbox Live nime kandva teenuse aastane tellimus kergendab rahakotti umbes 45€ võrra, ent selle eest saab juurdepääsu ka mitmetele muudele erinevatele teenustele ning igal kuul jagatakse kasutajatele ära ka 4 tasuta mängu. Nagu Martin ütles, on tänapäeva konsoolid mitmekülgsed – ka Xbox One’i peal on võimalik Netflixis filme vaadata, Soundcloudis muusikat ja podcaste kuulata ning palju muud!

Mida mängida?

Forza: Horizon 3

Kui on kihk kiirete virtuaalsete autode rooli istuda, on Forza Horizon 3 hetkel parim valik. Sel on suurepärane tunnetus, pakkudes avastamiseks suure avatud maailmaga Austraalia kaunid väljad, rannajooned ja maanteed. Samuti on tegu ühega neist mängudest, mis edukalt Xboxist kõik visuaalsed ja tehnilised mahlad välja pigistab (seda oli näha juba demo ajal).

Sunset Overdrive

Sunset Overdrive on ülimalt värviline ja tempokas seiklus, mis kuulub kindlalt Xbox One’i eksklusiivmängude ladvikusse. Ohtra huumori ja meeldejäävate tegelastega maitsestatud märul peaks pakkuma mängulusti pikaks ajaks.

Quantum Break

Quantum Break on üks eelmise aasta alahinnatuimatest mängudest. Peakangelase võime ajaga manipuleerida on huvitav ning avab ukse paljudele erinevatele kombinatsioonidele, millega enda vastaseid alistada. Vahepealsed teleseriaaliklipid on samuti päris äge idee, mis kahjuks paljudele ei istunud. Ometigi oli tegu üsna pingelise looga, mis hoidis tooliserval!

Hästi palju Xbox 360 mänge!

Tagasiühilduvus – võimalus mängida Xbox 360 mänge ka Xbox One konsoolil – on viimase masina mängukollektsiooni korralikult tõstnud ning see on väga hea, sest annab võimaluse kogeda ohtralt erinevaid ägedaid mänge ka neil, kes eelmise põlvkonna konsoole kordagi puutuda ei saanud! Saadaval on nii terve Gears of War triloogia, kõik Halo mängud, vesternimärul Red Dead Redemption, parim automäng eales ehk Burnout Paradise, rollimängud Fallout 3 ning sellest veel ägedam New Vegas… See nimekiri on lõputu ning, mis veel ägedam, kvaliteet ja kvantiteet on üpriski tasakaalukas suhtes.

Aga alternatiivid?

Tegelikult ei ole su valik niivõrd limiteeritud, nagu ülalolev tekst võib mulje jätta. Turg on täis erinevaid huvitavaid mängumasinaid. Üks neist, arvuti, on kõigile tuttav – tegemist ei ole pelgalt aparaadiga kontoris, mis aitab Excelis tabeleid täita, oh ei! Selle peal on võimalik ka videomänge nautida ning, olenevalt kuivõrd äge masin kokku on pandud, pakutakse sulle kõige ilusamaid visuaale ja stabiilseimat kaadrisagedust. Lisaks ei pea netis mängimise eest eraldi maksma. Muuseas, kui võtad endale nii Windows 10 omava arvuti kui ka Xbox One’i, saad edukalt ära kasutada Xbox Play Anywhere teenust – see lubab sul ühte mängu mõlema platvormi peal mängida.

Kui sa aga tahad mängumasinat, millest ei saaks rõõmu mitte ainult sina, vaid terve su perekond, tasuks pilgud seada märtsis turule jõudnud Nintendo Switchi poole. Lisaks sellele, et antud konsoolil on juba ilmunud mitu suurepärast mängu. Üheks neist hämmastav seiklusmärul The Legend of Zelda: Breath of the Wild ning teiseks mitmikmängule suunatud (ehk suurepärane teos, mida terve perega mängida) Mario Kart 8 Deluxe. Switch on mitmekülgne, kuna teda saab kasutada nii telekaekraanil mängimiseks kui ka pihukonsoolina.

Mihkel, loodetavasti aitab see põgus ülevaade sul astuda esimesed sammud videomängumaailmas. Kui aga miski selgusetuks jäi või tekib veel täiendavaid küsimusi, anna sellest meile teada. Me aitame alati hea meelega!