fbpx

2018. aasta sügisel jõudis turule kauaoodatud järg NVIDIA Pascal mikroarhitektuurile. Mängurid ootasid rohkem võimsust ja energiasäästlikkust, kuid said pigem veidi rohkem jõudlust ning midagi täiesti ootamatut – NVIDIA nägemuse graafika tulevikust kiirtejälituse tehnoloogia näol. Millel antud tehnoloogia põhineb ning kuidas täpselt see mängude tulevikku muudab?

Kiirtejälituse erinevad vormid

Kiirtejälitus on olemuselt väga lihtne – graafilised insenerid imiteerivad reaalmaailmas esinevaid valguskiiri, millel on omadus erinevatelt pindadelt isesuguselt peegelduda. Näiteks sinine ja punane pallike üksteise kõrval peegeldavad oma värvust teineteise peale, muutes seeläbi ka mõlema varjus olevate piirkondade värve. See tähendab, et RTX algoritmid arvutavad kiirte edasist teekonda ka pärast peegelduvate pindadega lõikumist.

Tavaline rastergraafika võrreldes kiirtejälituse tehnoloogiaga.

Kahjuks aga ei ole antud tehnoloogiat lihtne universaalselt rakendada, mistõttu eraldas NVIDIA selle erinevaid rakendusi ning aitas mänguarendajaid erinevaid kiirtejälitustüüpe teostesse integreerida.

RTX kui platvorm

Ekslikult võib tunduda, et kui mängudes on RTX-tugi, käitub see läbi teoste sarnaselt. Tegelikkuses on aga RTX ja raytracing ehk kiirtejälitus täiesti erinevad mõisted. RTX on platvorm, mille abil arendajad saavad erinevaid NVIDIA inseneride poolt arendatud kiirtejälitusel põhinevaid graafilisi uuendusi oma mängudesse integreerida. Headeks näideteks on peegeldused mängus Battlefield V, globaalne valgustatus Metro: Exoduses või ka üks parimaid RTX lahendusi, mida kasutatakse paljude poolt kiidetud Remedy Entertainmenti arendatud videomängus Control. Kõikides nendes teostes rakendatakse RTX platvormi abil kiirtejälitust erinevalt, mistõttu ei ole see ka igas teoses koheselt märgatav.

Minecraft ja Quake 2

Teiseks heaks näiteks on juba aegunud mängud, milles on rakendatud kiirtejälituse tehnoloogiad ning seeläbi teostele täiesti uus välimus antud. Siinkohal on õige mainida nii viimase aastakümne üht populaarsemat videomängu Minecraft kui ka kultuslikku tulistamismängu Quake 2 – mõlemad on saanud pea äratundmatu välimuse just RTX platvormi abil.

Minecrafti visuaalne uuendus on ehk isegi kõige märkimisväärsem – sellele pole lisatud mitte ainult elutruud varjud ja peegeldused, vaid ka erinevad materjalid. Puit näeb nüüd välja nagu puit, pori nagu pori ning teemant nagu päris teemant. See tõestab, et RTX pole pelk kiirtejälitus, vaid erinevaid tehnoloogiaid kombineeriv platvorm. Hetkel pole kahjuks teada, millal Minecraft saab ametliku RTX-toe, kuid mitteametlikke versioone on võimalik testida juba praegu.

1997. aastal ilmunud Quake 2 on sarnaselt Minecraftiga saanud uue välimuse, kuid siin on teose vanust märgatavalt rohkem tunda. 2019. aasta novembrikuus lasi NVIDA välja Quake 2 RTX 1.2 versiooni, mis tõi endaga kaasa üle 400 uue tekstuuri, uued valguslahendused ning nende seadistamise võimaluse. Quake 2 RTX on Steamist tasuta allalaetav , kuid vajab põhimängu olemasolu. Artikli kirjutamise hetkel on selle hinnaks 4,99€.

Kuigi RTX platvormil põhinevad kiirtejälituse tehnoloogiad ei muuda otseselt teoste mängitavust, lihtsustavad need märgatavalt mängumaailmadesse sukeldumist. Samuti pakuvad need arendajatele uusi lahendusi esitades veelgi kaunimaid graafilisi lahendusi ning tuues lähemale punkti, kus teosed on väljanägemises saavutanud fotorealismi.

Praeguseks on RTX toe saanud või selle olemasolu kinnitanud 27 videomängu. Lisaks eelpool väljatoodud nimedele on nimekirjas Call of Duty: Modern Warfare, Cyberpunk 2077, DOOM Eternal, Dying Light 2, Ring of Elysium, Shadow of the Tomb Raider, Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2, Watch Dogs Legion ja Wolfenstein: Youngblood.

NVIDIA on öelnud, et uute tehnoloogiate arendamisel on RTX üks nende põhiprioriteete. Selle nautimiseks on kindlasti parimaks valikuks RTX 2080 Ti graafikaart. kuid see maksab tihtipeale Eesti keskmise palga. Näiteks MSI GeForce® RTX 2080 Ti GAMING X TRIO on saadaval Arvutitargas hinnaga 1334,90€. Selle kõrval on aga RTX 2070 Super ja 2080 Super tehnikaentusiastidele mõistlikumas hinnaklassis, mis teeb neist kiirtejälituse tehnoloogia maailma sukeldumise parimateks partneriteks.

Arvutitark pakub neist mudelitest artikli kirjutamise hetkel MSI GeForce RTX 2070 SUPER VENTUS OC, 8GB hinnaga 569€, MSI GeForce RTX 2070 SUPER GAMING X TRIO, 8GB hinnaga 609€, MSI GeForce RTX 2080 SUPER VENTUS hinnaga 788,44€ ning MSI GEForze RTX 2080 SUPER GAMING X TRIO, 8GB hinnaga 813,85€.