fbpx

2017 oli põnev aasta mitte ainult tänu headele videomängudele, vaid ka suurejoonelistele muutustele tehnikamaailmas. Intel jäi tänu AMD uute Ryzeni protsessorite tõttu üllatuslikult entusiastide huviorbiidist välja ja AMD Radeon ei suutnud  Nvidia aastavanusele GTX 1080-le oma RX Vega 64-ga konkurentsi pakkuda. Nii videomängu- kui ka tehnikahuvilisi üllatas Nintendo Switchi jõuline algus, konsool ise aga muudab meie arusaama portatiivsetest mängudest.

Mida pakub tehnikahuvilistele aga käesolev 2018. aasta?

Protsessorid

Hetkeks on täpselt teada, et AMD Ryzeni teine põlvkond lansseeritakse selle aasta aprillis, umbes 6 nädala pärast. Tegemist on Zen+ mikroarhitektuuriga, mis põhineb 12 nm tootmisprotsessil. Ryzen 2000-seeria CPU-dest on oodata 10-15% kõrgemaid taktsagedusi, mis annaks neile võimaluse konkureerida Inteli uusimate protsessoritega.

Inteli uute seadmete kohta on konkreetset informatsiooni vähe. On teada, et tegu on Coffee Lake seeria täiendamisega. Hetkel on turul vaid mõned Coffee Lake CPU-d ning ainult Z300-seeria emaplaadid, kuid 2018. esimese poole lõpuks on oodata ka Intel Core i3-8300, i5-8500 ja i5-8600 CPU-sid, mis lähevad sisse odavamatesse B300- ja H300-seeria emaplaatidesse.

Entusiastidele mõeldud Threadripper 2000 ja Coffee Lake-X platvormidest ei ole hetkel midagi teada, kuid oletatavalt saame rohkem informatsiooni nende kohta suve jooksul.

Graafikakaardid

Arvestades, kui suurt furoori on arvutimängurite (ja mitte ainult) seas tekitanud krüptovaluuta buum ja videokaartide suured hinnatõusud, on valusalt kahju, et 2018. aasta jooksul (vähemalt esimesel aastapoolel) ei ole leevendust näha.

Järgmiste kuude jooksul on oodata nii Nvidialt kui ka AMD Radeonilt uusi videokaarte, mis põhinevad GDDR6-videomälul. Arvestades, kui suurt kasumit teenivad kolmandad osapooled suure graafikakaartide nõudluse tõttu, on oodata kõrgeid hindu ka kiibitootjatelt. Nvidia uusim X80-seeria graafikakaart hakkab arvatavasti maksma mitte 700€, vaid 1000€, võib olla isegi 1500€ ringis.

Samsung on üks põhilisi GDDR6 mälutootjaid.

Ärilises mõttes võib sellest täiesti aru saada – Nvidia tahab saada krüptobuumist rohkem kasumit, kuna nemad toodavad vastavaid graafilisi kiipe. AMD Radeon teeb arvatavasti sama. Seni, kuni krüptovaluuta mull katki pole läinud, saab alla 350€ maksvatest korralikest videokaartidest vaid unistada.

Mängukonsoolid

PlayStation 4 ja  Xbox One on olnud turul juba üle viie aasta. Nintendo on nendes konsooliajastutes alati olnud kuskil vahepeal, kuid nüüd tundub, et Switch ei olegi mõeldud PS4 või XB1 asendamiseks, vaid pigem kaaseksisteerimiseks. 2018. aasta me aga uusi konsoole kindlasti ei näe, vähemalt mitte Sonylt või Microsoftilt. Teised firmad võivad püüda turule siseneda, kuid kindlasti mitte seniste suurte tegijate konkurentidena.

PS4 (ja ka XB1) protsessor on tegelikult AMD poolt arendatud suhteliselt nõrk ja mobiilsetele platvormidele mõeldud Jaguar-CPU, mis põhineb igivanal arhitektuuril. Loodetakse, et järgmise põlvkonna konsoolid baseeruvad AMD Ryzen protsessoritel, mis muudaksid nii arendajate kui ka mängijate elu kordades lihtsamaks.

Samas peab tunnistama, et antud konsoolipõlvkond hakkab finišini jõudma. Kui mitte selle aasta lõpus, siis kindlasti järgmisel aastal võib hakata ootama lekkeid PS5 ja Xbox 2 (?) kohta. Isiklik tunne ütleb, et üks neist firmadest püüab jällegi muuta oma lähenemist konsoolimaailmale, kuid seekord teeb seda õrnemalt ja valutumalt…

Ehk siis

Võrreldes 2017. aastaga tundub 2018 hetkel vähem põnev, vähemalt esimesel poolel. Uutelt protsessoritelt on oodata rohkem jõudlust, kuid mitte uusi lähenemisi nende tootmisele (nagu oli Ryzeni puhul). Videokaartide turg on igav Nvidia domineerimise tõttu ning isegi kui oleks soovi üht või teist proovida, siis tänu krüptovaluuta plahvatusele seda teha ei saa. Loodetavasti aga järgmiste kuude jooksul tulevad ootamatud üllatused, mis raputavad meie arusaama tehnikamaailmast, eriti krüptovaluuta osas.

Elame-näeme!